Försäljningstapp i butikerna – strulet på Centralen fortsätter två somrar till

Sommarens spårarbeten och rulltrappskrångel har ställt till det rejält för butiker på Centalstationen i Stockholm. Och även kommande två år kommer stationen vara stängd för viss trafik under åtta sommarveckor.
Text: Thomas Karlsson
Annons:

Arbetet med den så kallade getingmidjan på järnvägsspåren i centrala Stockholm har inneburit att stationen har varit stängd för all södergående tågtrafik under åtta veckor. Och när rulltrappskrångel dessutom tvingade pendeltågsstationen att stänga under närmare två veckor blev det ännu färre kunder i butikerna. Vissa talar om försäljningstapp på 45 procent.

– Det har ju varit pågående arbeten under en längre tid som på sikt har förändrat köpmönstret i vår butik på centralstationen. Men juli blev ju katastrof med ett stort tapp, säger Andreas Rylander, vd Kjell & company.
Han konstaterar dock att en del av försäljningstappet har man tagit igen i andra butiker, exempelvis vid Odenplan dit en stor del av resenärerna slussades.
Spårarbetet kommer fortsätta under åtta sommarveckor även 2019 och 2020.
– Vi har inte haft någon dialog med Jernhusen än, men jag förväntar mig att vi får till en bra lösning för att kompensera detta, säger Anders Rylander.

Även Coop-butiken på centralen har tappat försäljning under sommaren.
– Det här är dock något som vi har planerat för och som vi planerar för även kommande år. Men det var ju olyckligt att det dessutom blev pendeltågsstrul under samma period, säger Tarik Belqoid, pressekreterare på Coop Sverige.

Fastighetsägaren Jernhusen har hittills inte erbjudit någon hyreskompensation på grund av de minskade kundströmmarna. Till Svenska Dagbladet sade Jernhusens presschef Daniel Boije tidigare att renoveringarna av spåren är nödvändiga och ett faktum som man måste förhålla sig till. Men han säger också att Jernhusen i höst ska utvärdera kundtappets effekter

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...