Företagare intar Göteborgs gator i protest mot p-kaoset – ska cykla med toalettstolar

Göteborgs stad vill ta bort 7 000 parkeringsplatser. I morgon planerar Företagarna en uppseendeväckande protest.
Text: Pontus Nyman

Market har vid flera tillfällen skrivit om de stora ekonomiska tapp som handlare i Göteborg upplever efter stadens nedrustning av parkeringsplatser. Magnussons Ur har till exempel tappat 23 procent av kunderna jämfört med föregående år. Nu ger sig även företagarorganisationen Företagarna in i striden.

– Handlarna i centrala Göteborg har stora problem redan med de få parkeringsplatser som finns. Att nu politikerna vill plocka bort 7 000 parkeringsplatser till i staden utan att ersätta dem är inte okej, säger Monica Crusner, ordförande för Företagarna i Göteborg, till Market.

Hon känner inte till någon plats i Sverige där parkeringsproblemen är lika påtagliga.

– Jag har inga statistiska belägg här, men jag har kontor på nio olika platser i Sverige, däribland i Stockholm, och min känsla är att ingen av dem, ens i närheten, har samma parkeringsproblem som Göteborg – och det upplever också många av våra medlemmar, konstaterar hon.

Sedan tidigare har Företagarna tryckt upp bilskrapor som belyser problemen och uppmanar användaren att informera politikerna. ”Ge Göteborgs-politikerna en skrapa”, står det. Men på lördag går Företagarna steget längre. Då ska företagare samlas på Kungstorget i en gemensam demonstration. Hantverkare kommer att cykla med toalettstolar, släpa gips och spånskivor i kollektivtrafiken och dra cementblandare på vagnar.

– Många hantverkare väljer i dag att inte ens ta jobb i Göteborg eftersom de inte hittar parkeringar. De har tung utrustning och då är det en förutsättning att använda bil. Den här situationen blir ohållbar för alla handlare och fastighetsägare i staden, konstaterar Monica Crusner.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...