Foto: Foto: Bigstock

Förbjudna kemikalier hittade i hemelektronik – kedjor anmälda

Nästan fyra av tio elektronikprylar som Kemikalieinspektionen har granskat från svenska butiker innehåller förbjudna ämnen. Som en följd har 30 företag, bland annat Teknikmagasinet, Rusta och Cool Stuff, anmälts. De flesta har redan dragit tillbaka produkterna.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Under 2016 har Kemikalieinspektionen kontrollerat innehållet i 154 elektriska och elektroniska lågprisprodukter som finns att köpa i svensk handel.

Totalt har 84 företag inspekterats i projektet. Bland varorna som myndigheten har låtit analysera finns bland annat hörlurar, cykellampor och usb-kontakter.

”58 av de granskade produkterna visade sig innehålla för höga halter av förbjudna kemiska ämnen” konstaterar Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

De vanligaste förekommande gifterna var bly som kan skada nervsystemet, ftalater som misstänks vara hormonstörande och kortkedjiga klorparaffiner som hotar vattenlevande djur om de läcker ut.

Alla varor som innehöll för höga halter av förbjudna ämnen slutade säljas och drogs tillbaka från butikerna efter granskningen.

Ändå har Kemikalieinspektionen anmält 30 av de granskade företagen till åklagare för misstänkt miljöbrott.

– Det är företagens ansvar att säkerställa att produkterna inte innehåller förbjudna kemiska ämnen. Genom att ställa tydliga kemikaliekrav på sina leverantörer och se till att följa lagstiftningen bidrar företagen också till en giftfri vardag och en giftfri miljö, säger Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Några ärenden har redan lagts ned, bland annat mot Biltema och Lidl, skriver DN.

Övriga ärenden är ännu inte beslutade, och förutom anmälningarna har 14 företag fått en straffavgift för dålig märkning av varor.

Inspektionerna gjordes i form av stickprovskontroller och resultatet speglar därför inte hela marknaden för elektriska lågprisprodukter.

Men Kemikalieinspektionen skriver i rapporten att lågprisprodukterna har visat sig innehålla förbjudna ämnen i så hög grad att även framtida granskningar kommer att inriktas särskilt mot dem.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...