Foto: Pontus Nyman

Fler butiker har problem med hotfulla kunder: ”Fullständigt oacceptabelt”

41 procent av handlarna har drabbats av brott den senaste tiden. Det visar Trygghetsbarometern från Svensk Handel. Fler än tidigare uppger att de utsatts för hot eller våld. ”Kriminella använder sitt våldskapital för att styra och ställa”, säger säkerhetschef Per Geijer.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Fyra av tio handlare, 41 procent, har varit utsatta för brott den senaste tiden.

Butiksstölder är den vanligaste typen av brott inom handeln. Var tredje butik, 34 procent, har drabbats av det den senaste veckan, visar barometern.

Många struntar i att polisanmäla, hela 66 procent.

– Rättsväsendet bagatelliserar butiksstölderna. Det gör att det i princip är riskfritt att stjäla från en svensk butik i dag, säger Per Geijer i en kommentar.

Fem procent av handlarna uppger att anställda i butiken utsatts för hot eller våld i samband med stöld i butik.

Var femte handlare, 20 procent, säger att de eller personalen utsatts för hotfullt beteende vid andra tillfällen, en ökning med två procentenheter från förra mätningen.

– Vi ser hur de kriminella använder sitt våldskapital för att styra och ställa i våra butiker. Framför allt är det ett stort arbetsmiljöproblem. På vissa platser tvingas de som arbetar i handeln utstå hotfulla och våldsamma situationer på ett sätt som är fullständigt oacceptabelt, säger Per Geijer.

Trygghetsbarometern visar att två procent av handlarna drabbats av inbrott den senaste månaden. Där väljer en majoritet, 75 procent, att polisanmäla.

17 procent av butikerna har varit utsatt för någon form av bedrägeriförsök den senaste månaden.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...