Fem viktiga saker som amerikanska presidenter lärt oss om ledarskap

John Meacham är en av USA:s ledande experter på presidenternas historia. Han har ringat in filosofin bakom deras avgörande beslut. ”Det är viktiga egenskaper för alla ledare – och några av besluten kan ha räddat världen”, säger han.
Text: Kalle Östgren
Annons:

John Meacham är journalist och bästsäljande författare som gjort sig känd som ”presidential historian” i USA. Under researcharbetet med sina böcker har han fått följa flera amerikanska presidenter och kommit dem närmare än de flesta journalister och politiker.

Han anlägger ett ledarskapsperspektiv på sina insikter och sammanfattar dem i föredraget ”Lessons learned from the american presidency”.

HISTORIKER. John Meacham menar att det finns mjuka ledarskapsvärden att lära sig från amerikanska presidenter.

Vid ett framträdande i Denver nyligen sammanfattade han de fem, kanske överraskande mjuka, faktorer som han menar legat till grund för avgörande beslut från amerikanska presidenter – och som är viktiga för alla som arbetar med ledarskap:

  • Nyfikenhet
  • Ärlighet
  • Ödmjukhet
  • Empati
  • Förståelse

När det gäller nyfikenheten konstaterade han att de bästa ledarna förstått att de inte kan allt, men är genuint nyfikna på att ta reda på hur saker ligger till. Och när han kom till egenskapen ärlighet väljer presidenthistorikern Meacham exemplet Winston Churchill.

– Hans tal efter katastrofen vid Dunkerque, när han meddelade det brittiska folket att han inte hade annat att erbjuda än ”blod, svett och tårar”, är lysande ledarskap. Churchill tvekade inte, ens då, på segern. Men han var ärlig, hymlade inte, berättade sanningen och vad som skulle krävas av var och en för att vända utvecklingen.

John Meacham

Aktuell: Expert på de amerikanska presidenternas historia.
Ålder: 49 år.
Bor: Belle Meade, Tennessee.
Familj: Gift med Margaret, tre barn.
Bakgrund: Författare, redaktör, tv-kändis och journalist. Har medverkat i flera tv-shower, bland andra ”Need to know” på PBS. Har arbetat på förlaget Random House, på New York Times, Time Magazine och Newsweek.
Böcker: En lång rad historiska fackböcker, bland andra ”American Gospel: God, the Founding Fathers and the Making of a Nation”, “American Lion: Andrew Jackson in the White House”, “Thomas Jefferson: The Art of Power”, “Destiny and Power: The American Odyssey of George Herbert Walker Bush” och “The Soul of America: The Battle for Our Better Angels”.
Utmärkelser: Vann Pulitzer Price 2009 för sin bok om Andrew Jackson.

Punkten ödmjukhet innehöll ett resonemang om hur viktigt det är att erkänna sina misstag. Och att lära av dem:

– Om inte president Kennedy haft den kvaliteten hade ingen av oss suttit här i dag, sa John Meacham och tittade allvarligt ut över publiken.

Han refererade till Kubakrisen 1962, dygnen då ett kärnvapenkrig var svindlande nära. Det undveks, men John Meacham menade att händelseförloppet avgjordes tidigare.

– Kubakrisen föregicks av försöket att störta Castro och fiaskot med invasionen vid Grisbukten. Men Kennedy hade ett öppet sinne, frågade sig vad han kunnat göra bättre och vände sig till sin mentor, Dwight Eisenhower. Den före detta presidenten och överbefälhavaren yttrade då de klassiska orden att ”Planer fungerar sällan, men planering är allt”. Det fick Kennedy att sammankalla den längsta sittningen i Säkerhetsrådet i USA:s historia.

– Mötet pågick i tretton dagar. Det gav Kennedy en grund att stå på under Kubakrisen och undvek att han under tidspress stressades till att trycka på knappen. Och allt började med presidentens ödmjukhet att erkänna att han gjort ett dåligt jobb.

John Meacham höll ett tempofylld föredrag, fyllt av kunskap och kryddat med imitationer, bland annat av George Bush S:r, som han lärt känna väl.

Får ofta signera stjärnförfattarens böcker..

John Meacham är inte bara en spränglärd historiker, han är också en stor skämtare och imitatör – hans uppträdanden är en symbios mellan en föreläsning av Dick Harrison och en stand up-show med Robin Williams. Sitt framträdande vid SAS Global Forum 2018 i Denver inledde han med att berätta att han nyligen presenterats som ”En ledande författare och intellektuell”, något han snabbt kapade vid fotknölarna med att han upplevde det som att i USA ”…bli utsedd till den bästa restaurangen på ett lasarett. Det är trevligt, men konkurrensen i kategorin är inte så stor”.

Han fortsatte med att raljera över sitt eget namn och den ständiga förväxling han får utstå. Nyligen, berättade han, lyste en ung kvinna upp när hon hörde hans namn: ”Wow! Jag har läst alla dina böcker, vänta, du måste signera en av dem!”

Vad kan vara bättre än att hyllas av en vacker kvinna som läser dina böcker och vill ha din autograf, undrade John Meacham och fortsatte:

”Hon kom snart tillbaka, med 'The runaway jury' av John Grisham. Det händer ofta och jag signerar Grishams böcker varje gång”.

Under sin presidenttid gav Bush den äldre, menar Meacham, prov på empati i ett extremt kritiskt ögonblick i världshistorien: När muren föll och alla förstod att Sovjetunionen inte skulle kunna hållas samman.

– Det här är en händelse som är väldigt okänd. Murens fall förknippas oftast med Ronald Reagan och hans ”Mister Gorbatjov, tear down this wall-tal”, men det var Bush S:r som var president när det verkligen skedde.

Murens fall sågs i USA som en enorm seger för landet och kapitalismen, och president Bush pressades hårt att åka till Berlin.

– Alla i hans omgivning krävde att han skulle hålla ett stort segertal framför Brandenburger Tor, men Bush vägrade. Han – som gjort sig känd i sin ungdom för att ha stannat under en löpartävling han var på väg att vinna för att hjälpa en medtävlare som ramlat – insåg att det talet skulle förstöra relationen med Gorbatjov, sa John Meacham och fortsatte:

– Det var en extremt känslig situation mellan väst och öst när muren föll. President Bush avstod från en förnedring, att sparka på en som redan låg. I stället lät han Gorbatjov behålla sin värdighet och det kan ha räddat världen från en storkonflikt. Nu behölls relationen mellan stormakterna på en god nivå och Sovjetunionens upplösning – en av vår tids allra största händelser – kunde mirakulöst nog ske under fredliga former och en viktig anledning var presidentens förmåga till empati i en svår stund.

John Meacham avslutade med att tala om vikten av att en ledare ser och förstår människor bakom deras roller. Han berättade om när George Bush S:r under ett långt samtal plötsligt faller i gråt när han tar fram ett brev han skrev i sin ungdom till sin fru Barbara, efter att de förlorat ett för tidigt fött barn. När John Meacham frågade varför han visade brevet förklarade den gamle presidenten: ”Well, you see, if you really want to get to know someones heart, you have to know what breaks it”.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...