Foto: Shutterstock

Färre tvingades att ge upp – antalet konkurser i handeln sjönk förra månaden

Antalet konkurser i detaljhandeln minskade i april. Det visar färsk statistik från UC. Den starka konjunkturen anges som det främsta skälet till det.
Text: Daniel Norman
Annons:

Antalet konkurser i Sverige ökade med 21 procent i april jämfört med samma månad i fjol. 

För detaljhandeln pekar kurvan emellertid åt andra hållet. Antalet konkurser var 14 procent färre än i april 2017. Detta samtidigt som konkurrensen är stenhård. 

– Det pågår nu en diskussion om vad som händer om Amazon ger sig in i den svenska e-handeln. Mat, möbler och mode kommer antagligen att klara sig bra medan böcker, elektronik och leksaker kommer att få det tufft i den hårdnande konkurrensen, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar. 

En stark konjunktur anges som skäl till att antalet konkurser minskar just nu. Richard Damberg tror också att avgifterna på Kina-paket, som infördes 1 mars, kan påverka detaljhandeln positivt. 

– Den globala e-handeln exploderade under 2017 med ökade volymer. Under 2018 finns det skäl att anta att den kommer att förändras något i Sverige. Från den 1 mars 2018 betalar konsumenterna minst 75 kronor för varje försändelse som kommer från länderna utanför EU och som hanteras av Postnord. Det är möjligt att svensk detaljhandel tar del av kakan och att företagen överlever än bättre framöver. 

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...