Facket öppnar för Las-ändring – men ställer motkrav

Det kan bli lättare att säga upp folk – men samtidigt måste bemanningsanställda erbjudas fast jobb efter en viss tid. ”Vi vill få bort otrygga anställningar”, säger Per Bardh på Handels.
Text: Lars Welin
Annons:

Sedan i våras pågår samtal kring arbetsrätten mellan facken IF Metall och Handels och Industriarbetsgivarna, Teknikarbetsgivarna och Svensk Handel.

Målet är att enas om en förnyelse av lagen om anställningsskydd, Las. Det kan leda till att det blir enklare att säga upp medarbetare och att företagen ska kunna värdera kompetens vid uppsägningar. Men att det också ställs större krav på kompetensutveckling av äldre medarbetare och att bemanningsanställda ska erbjudas fast jobb efter en viss tid hos samma arbetsgivare.

– Vi driver framför allt frågor om de otrygga anställningsformerna som finns i vår bransch som allmän visstid och bemanningsanställda, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handels, till Icanyheter Update.

Samtalen pågår nu under hösten, sedan sker ett uppehåll under vårens avtalsrörelse och de återupptas när nya löneavtal är klara. Per Bardh vill inte kommentera arbetsgivarsidan – men är hoppfull.

– Det finns en gemensam ambition eftersom det är viktiga frågor att lösa.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...