Foto: Alexander Mahmoud

Fackbossen laddar med kortspel inför höstens viktigaste match

Otrygga anställningsvillkor, stress, hot, sexuella trakasserier, brist på kompetensutveckling och låg lön. Det är bilden av arbetsmiljön som Handels 155000 medlemmar ger. Som Handels ordförande går Susanna Gideonsson i spetsen för förändring: ”Har man erkänt att man har ett problem får man göra något åt det”.
Annons:
Text: Marie Hillblom
Annons:

Susanna Gideonsson

Ålder: 56 år
Född: I Umenäs i Storumans kommun.
Familj: Maken Curt, två utflugna söner.
​Bor: På en liten gård i Stöcke, utanför Umeå, och i veckorna i en andrahandslägenhet i Stockholm på 31 kvadrat.
​Kör: Skoda Kodiaq och en vinröd Buick Roadmaster från 1947.
​Gör: Ordförande för fackförbundet Handels. Suppleant i Socialdemokraternas verkställande utskott.
​Bakgrund: Jobbat som tidningsbud, jobbat på snickeri, varit skogsröjare, jobbat i hemtjänsten, jobbat som ombudsman inom politiken och facket, varav 23 år inom Handels.
​Utbildning: Ingen förutom grundskolan. Gick aldrig gymnasiet. Men massor av utbildning genom åren.
​Jag själv med tre ord: Rak, lösningsorienterad, vanlig.
​Favoritshopping: Antikaffärer.
​Senaste köp: En kortlek. Jag har kortlekar från hela världen, den senaste är från Grönland.
Nyhetsvanor: Nyhetsflashar, tv-nyheterna, text-tv. Västerbotten-Kuriren i pappersform, branschtidningar som Market och Dagens Samhälle.
Förebild: Mina förfäder, speciellt kvinnorna, och deras förmåga att ta tillvara. Och alla människor som kämpat och kämpar för att göra samhället bättre.
Okänd talang: Jag är bra på att göra sås.
Läser just nu: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer om Sveriges första undersökande reporter Ester Blenda Nordström.
Äter helst: Husmanskost.
Dricker gärna: Mjölk.
Personligt mål 2019: Att sluta röka.

Klockan är kvart i tio på fredagsförmiddagen. Det är höst i luften i Stockholm och på Handels förbundskontor på Sveavägen är arbetet i full gång. Dörren till mötesrummet Stormarknad 1 är stängd. Här pågår utbildning.

Nyligen stängde Handels sitt servicekontor i Eskilstuna och det tillförde ett antal nya medarbetare till Stockholmsenheten, totalt är de nu 115 personer på förbundskontoret.

– Jag har kollegor som fått frågan var de jobbar. När de svarar Handels på Sveavägen tror många att de menar Handelshögskolan, berättar Susanna Gideonsson.

Vi ser taket på Handelshögskolan från soffgruppen där vi slagit oss ner.

Susanna Gideonsson har just kommit till kontoret efter att ha klarat av morgonens första möte. Hon har dumpat den färdigpackade resväskan utanför dörren, redo att greppa den igen när hon åker norrut efter arbetsdagens slut.

Natten har inte bjudit på speciellt många timmars sömn. Hon kom direkt från ett möte med nordiska kollegor på Grönland. Där hamnade hon mitt i den världspolitiska debatten, genom Donald Trumps utspel om att USA borde få köpa Grönland av Danmark. Susanna Gideonsson ruskar på huvudet och förklarar att på Grönland gjorde folk detsamma.

Vid två i natt var hon i den lilla andrahandslägenheten på 31 kvadratmeter som är hennes hem i Stockholm i veckorna. Ingen lyxig boning alls.

– Jag behöver ingen flashig lägenhet. Det är bara ett ställe att sova.Klockan åtta i morse satt hon på sitt första möte igen. Och hade resväskan fixad på nytt, med rena kläder. Strax före klockan sex i kväll tar hon flyget till Umeå och den lilla gården, som är hemma på riktigt. Och sen tillbaka till Stockholm vid sju på söndag kväll.

– Helgen blir kort, konstaterar hon utan självömkan.

Hon är van.

På Handels kontor hänger gamla inramade kampanjaffischer. ”Mera tid med mamma – längre lördagsfritt” står det på affischen från 1968. Handels drev då kravet på en arbetstidsförkortning genom att butikerna skulle stänga tidigare på lördagen. Affischens slogan skulle också kunna tala till Susanna Gideonssons privata situation.

Susanna Gideonsson har veckopendlat till Stockholm sedan 2005, då hon tillträdde som vice ordförande för Handels. Då var sönerna 11 och 13 år.

Det var ett gemensamt beslut i familjen att inte flytta söderöver när hon började det nya jobbet 60 mil från hemstaden. De ville låta barnen vara kvar i den miljö där de redan levde och bodde. Och i stället fick mamma veckopendla.

– Och det har gått bra. Annars hade vi ju tagit nya beslut.

Ändå gnager det lite i henne att hon varit borta i veckorna.

– Jag har haft ett ständigt dåligt samvete, säger hon och menar att det både handlar om hennes eget samvete – och det kollektiva.

– Det är fortfarande mer godkänt att man veckopendlar om man är en man. Det är en gammal bild som slår igenom.

Den irriterar henne.

Susanna Gideonsson har veckopendlat från gården i Stöcke utanför Umeå till Stockholm i fjorton år nu.

Nu är sönerna vuxna och utflugna. Att då få höra av ena sonen att han är glad över att ha vuxit upp med en mamma som alltid velat förändra är förstås en lättnad. Och att sonen också påpekar att det gjort honom mer självständig eftersom föräldrarna lät honom ta ansvar.

Susanna Gideonsson poängterar också att mycket handlat om att maken Curt skött hela markservicen. Annars hade det inte gått.

Kravet på drägliga arbetstider finns kvar inom Handels, där andelen kvinnor utgör två tredjedelar av medlemmarna.

– Man är aldrig ledig, det finns bara tid utan arbete, har medlemmar beskrivit situationen för mig. De kan inte planera livet, säger Susanna Gideonsson och påpekar att bristen på barnomsorg under kvällar och helger också är tuff för många medlemmar.

Att jobba kväll och helg är vardag för de allra flesta inom handeln.

– Arbetstiden är inte rolig. Alla försöker tänja på gränserna för att sälja mer. Men jag tror inte det är nödvändigt att ha så mycket öppet. Våra medlemmar ser att det ofta är samma kund som kommer in i sista sekunden oavsett om det är öppet till 20, 21 eller 23. Vissa medlemmar vill att vi ska sträva efter en lag som begränsar öppettiderna, säger Susanna Gideonsson.

I dag finns ett förbud mot nattöppet och Handels driver på för en sista stängningstid klockan 21. Fackförbundet vill också att handeln håller helt stängt fem dagar per år.

– Man skulle inte behöva jobba sent en julafton för att rean ska starta tidigt på juldagen. Samhället går inte under för att man håller stängt fem dagar per år.

Men hon konstaterar att vi lever i ett konsumtionssamhälle. Fast kanske blåser det ändå nya vindar, som ger henne hopp och tro på förändring.

– Jag tror mänskligheten vaknar upp. Jag litar på människors sunda förnuft, det finns en klokskap. Fler pratar om cirkulär ekonomi och hållbarhet. Och konsumentens makt är stor.

Hon ser redan företag som tar tydlig ställning för miljön genom solcellsanläggningar, arbete med minskade emballage och återanvändning av till exempel pet-flaskor för att tillverka kläder.

Hon tror att lågprishandel kommer att fortsätta att vara viktig för stapelvaror. Men när det handlar om andra varor tror hon konsumenter kommer att efterfråga kvalitet och kunskap.

– Då får butikspersonalens kompetens komma fram. Den har kommit bort i konsumtionssamhället. Men en medveten kund kräver svar.

Susanna Gideonsson pekar på nuläget där bara en tredjedel av Handels medlemmar anser sig ha fått tillräckligt med kompetensutveckling.

– Medlemmarna vill klara nuvarande arbetsuppgifter bättre, och samtidigt lära sig nya.

Nya krav från kunder tror hon också kan bidra till en förändrad arbetsmiljö för Handels medlemmar. Kanske kan det göra att kompetensutvecklingen ökar.

Även om sju av tio medlemmar i Handels egna undersökningar säger att de är nöjda med jobbet, och bara en av tio uppger sig vara missnöjd, finns också verklighetens siffror som visar att en tredjedel av butiksanställda slutar sina jobb varje år.

Personalomsättningen inom handeln är hög och många söker och drömmer om jobb i andra branscher.

Susanna Gideonsson ser en situation där anställningsvillkoren blivit allt tuffare och menar att en del av missnöjet kommer av dåliga anställningsvillkor.

– I dag ser vi betydligt mer slimmade organisationer över lag. Många säger att det beror på e-handeln som vuxit, men det finns annat också. Jakten på timmar har fortsatt och många får korta tjänster. Det här är en utveckling som inte är av godo. I dag har nästan 30 procent av handelsanställda i detaljhandeln en visstidsanställning. Det kan vi jämföra med sex-sju procent i Norge.

I dag ser vi betydligt mer slimmade organisationer över lag. Många säger att det beror på e-handeln som vuxit, men det finns annat också. Jakten på timmar har fortsatt och många får korta tjänster.

Susanna Gideonsson pekar på att sedan 2007, när allmän visstid kom i Lagen om anställningsskydd, LAS, så har den allmänna visstiden accelererat.

När Arbetsdomstolen 2016 i en dom godkände så kallad hyvling blev situationen inte bättre.

– Det är svårt att få en tjänst att leva på. Och att ständigt jaga timmar, vara deltidsarbetande och leva i en otrygghet gör det svårt att bli vuxen på riktigt, säger hon och pekar på svårigheter att till exempel få lån till bostadsinköp och att planera livet i stort.

– Visstiden ger utbrändhet och den skadar våra tillsvidareanställda medlemmar också.

Susanna Gideonsson säger att arbetsgivarens hela lag blir svagt.

Lönefrågan är viktig för Handels medlemmar och här vill man att facket driver på. Många klagar på en låg lön. Samtidigt tycker Svensk Handel att lägstalönen är för hög.

– Rotationen i branschen gör att vi har för många som ligger på lägsta lön. Vi behöver ha en bättre lönespridning, men då måste fler jobba längre inom handeln.

Enligt Susanna Gideonsson är bättre arbetsvillkor nyckeln till allt.

– Vi måste skapa villkor som gör att man vill stanna, och framför allt att man får tjänster som går att leva på, att leva med och att utvecklas med.

Svensk Handel har gjort utredningar som pekar på 11 000 färre jobb i butik fram till år 2030 och 30 000 färre jobb inom sällanköpsvaruhandeln. Vad säger du om den bilden?
– Vi ser det inte så. E-handeln växer och butiker försvinner. Men just nu ser vi att antalet anställda i handeln ökar.  Vi tror att det kommer att ligga stabilt. Sen kommer arbetsuppgifterna att förändras, och det ska de.

Du, vi pratar hela tiden om att jobba inom handeln, men du har aldrig själv varit anställd i ett Handels-traditionellt jobb. Är det en brist?
– Både och, men jag har en facklig erfarenhet och ett tungt lyft är ett tungt lyft och en jobbig miljö en jobbig miljö oavsett arbetsplats. Mycket är lika, bara att det handlar om olika arbetsmiljöer.

Susanna Gideonsson fick arbetslivserfarenhet tidigt. Sommaren mellan sexan och sjuan började hon jobba som tidningsbud.

– Jag ville ha egna pengar och köpte en egen bil att skruva på när jag gick på högstadiet, en Ford Falcon 1960.

Bilintresset är stort och i många år var hon dragracingdomare. Men i dag hinner hon inte meka. Däremot åker hon och maken gärna på bilträffar i sin vinröda Buick Roadmaster från 1947.

– Man träffar mycket folk och här finns en stark gemenskap, säger hon och berättar om paret från trakten kring Mo i Rana som de lärt känna den vägen och som de hälsade på i somras.

Ett besök som förde henne tillbaka till Norge, dit hon minns familjens resor som barn för att fylla på hushållsförrådet med mjöl, socker och smör.

– Uppvuxen mellan Storuman och Tärna åkte vi ofta till Norge och handlade.

I dag går handelsströmmarna i motsatt riktning. Och för svenskar är det snarare lågprishandel i Ullared som gäller.

– Jag har aldrig planerat en semesterresa till ett shoppingmecka likt Ullared. Det lockar mig inte.
Och någon tur till ett köpcentrum för slentrian­shopping blir det inte under helgen heller.

– Jag vill inte ägna timmar i ett köpcentrum, säger Handelsordföranden, som inte kan kalla sig storkonsument.

Handels ordförande har aldrig haft ett jobb inom handeln. Hon ser inte enbart det som en brist. ”Jag har en facklig erfarenhet och ett tungt lyft är ett tungt lyft och en jobbig miljö en jobbig miljö oavsett arbetsplats. ”

I höst inleder Handels sin avtalsrörelse. Ett nytt kollektivavtal ska fram och träda i kraft 1 april 2020. Under hösten är det dags för avtalskonferenser där Susanna Gideonsson och hennes kollegor i verkställande utskottet är med.

– Avtalsrörelsen är en av våra viktigaste aktiviteter. Vi vill få med så många som möjligt av medlemmarna. Det är många frågor och en bred bransch.

Längre fram är det dags att sätta sig vid förhandlingsbordet med arbetsgivarsidan som motpart.

Vem kommer att vinna?
– I förhandlingar vinner ingen. Båda ska kunna resa sig från bordet och vara nöjda. Det handlar om att hitta lösningar som bägge parter kan leva med och som funkar i verkligheten.

Fortsatt tuffa arbetsveckor väntar alltså under hösten. Men det är Susanna Gideonsson van vid. Hon förklarar att glädjen i jobbet är motorn som gör att hon orkar.

– Jag tror inte att det är vettigt för någon att jobba så mycket som jag gör periodvis. Men jag tycker att det är roligt att vara med och få saker att hända.

Det var för att vara med och skapa förändring som hon engagerade sig i facket från början. Hon var ung och jobbade inom hemtjänsten och var missnöjd med arbetsvillkoren.

– Har man erkänt att man har ett problem får man göra något åt det.

Kan du se att något förändrats under dina år?
– Den fysiska arbetsmiljön har blivit bättre. Det är mindre tunga lyft idag. Och vi ser inte längre medlemmar som förstör handlederna genom prismärkning.

Men Susanna Gideonsson vet att det är massor kvar att göra.

– LO:s kvinnor ligger längst ner på värdetrappan. Männen är alltid snäppet över. Och jag ser inte att det går framåt i tillräckligt snabb takt. Visst går vi mot mer jämställda löner, men det går långsamt. Varför är det så mycket mer värt att slå i en spik än att jobba med människor?

Jag har aldrig planerat en semesterresa till ett shoppingmecka likt Ullared. Det lockar mig inte. Och någon tur till ett köpcentrum för slentrian­shopping blir det inte under helgen heller.

Sedan 2017 är Susanna Gideonsson del av Socialdemokraternas verkställande utskott, som leder partiet på uppdrag av partistyrelsen.​

Hur kom det sig att du blev socialdemokrat?
– Det har med grundvärderingar att göra, alla människors lika värde.

Du har en maktposition i Sverige, genom ordförandeskapet och genom politiken. Gillar du makt?
– Nej! Jag ser det som att vi är många aktiva som tillsammans fattar beslut. Samhället är skapat av människor och människor kan förändra det.

– Jag har inte sökt en karriär. Jag har haft förmånen att andra människor sett mig.

Utanför fönstret på Sveavägen har det slutat regna. Det är lunchtid och ett antal timmar kvar av Susanna Gideonssons arbetsdag innan hon flyger hem.

Har du flygångest?
– Nej, jag har inte dåligt samvete för att jag flyger eller skäms för det. Det finns inget annat sätt att hinna. Jag är vald som person och ska vi ha en demokrati där alla kan delta, inte bara den som bor i Stockholm, måste vi få resa.

Susanna Gideonsson tar inte med något jobb hem över helgen. Så har hon agerat i alla år. Först för barnens skull och nu kanske främst för sin egen skull. För att få återhämtning.

Under helgen kanske kortleken hon köpte på Grönland kommer att brytas. Hon är uppvuxen i en kortspelarfamilj och Chicago är spelet som gäller. Susanna Gideonsson och hennes 85-årige pappa tar gärna ett parti då de ses, och hon säger att det viktigaste inte är att vinna.

Men oavsett vad det blir av helgen så inleds den med en lång frukost med maken, efter att hon vaknat och blickat ut över de västerbottniska åkrarna.

– Jag mår bra av att se vidsträckta utsikter. Jag behöver det för att min hjärna ska må bra.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...