Expertens varning – trots färre konkurser i april: ”Det är en kortvarig glädje”

Konkurserna i detaljhandeln minskade i april. Men UC varnar för att det bara är ett tillfälligt trendbrott. ”Tyvärr tror jag att det är en kortvarig glädje”, säger Richard Damberg, ekonom på UC.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Antalet konkurser i näringslivet totalt minskade med 16 procent i april, enligt statistik från UC. Även i detaljhandeln sjönk antalet – men bara med sju procent. 54 detaljhandelsföretag gick i konkurs under april.

– Det är glädjande att se att konkurserna minskar denna månad. Inte minst för de företagare som sliter för att nå lönsamhet. Men ser vi till 2019 så här långt har konkurserna ökat i de flesta branscherna och den trenden lär fortsätta, säger Richard Damberg.

Hittills i år har antalet konkurser ökat med en procent. I detaljhandeln är siffrorna ännu dystrare – en ökning med 13 procent till totalt 237 konkurser.

– Butiksdöden breder ut sig, flera klädkedjor har stora problem. Senast var det JC som gick i konkurs. Ökad e-handel, ogynnsam växelkurs och förändrade köpvanor lyfts ofta fram som orsaker. Butiksdöden började med bokhandlarna. Sedan kom leksaks- och klädkedjorna. Frågan är om sport- och apoteksbutikerna står näst på tur för att konkurreras ut av nätförsäljningen, säger Richard Damberg.

Enligt siffror från Creditsafe var JC den största konkursen i april – både i detaljhandeln och i näringslivet totalt. JC Sverige AB hade en omsättning på 660 miljoner kronor och 233 anställda.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...