Experten tror på fysiska Systembolag även i framtiden: ”Borde få gratis hyra”

Systembolagets alkoholförsäljning kommer att bli mer digitaliserad i framtiden. Det menar expertpanelen under Systembolaget seminarium ”Att gå på bolaget 2030”.
Annons:
Text: Pontus Edman
Annons:

Systembolagets sortimentschef Ulf Sjödin presenterade en rad trender för alkoholkonsumtionen under måndagens framtidsseminarium. Förutom det ökande intresset för mindre alkoholhaltiga drycker sticker två andra trender ut:

–Konsumenterna dricker mindre mängder men unnar sig gärna lite lyxigare produkter. Samtidigt är de beredda att betala för bekvämlighet, säger han.

Och med det i åtanke kan vi räkna med att handeln från Systembolaget i viss utsträckning kommer att flytta ut på nätet i framtiden. 

HUI:s vd Jonas Arnberg, som utgjorde en fjärdedel av panelen, är övertygad om att utvecklingen kommer att gå i den riktningen.

– Dagligvaruhandeln på nätet är ännu så länge liten, men när den tar fart kommer det även att bli en skillnad för Systembolaget. 

Servicen och upplevelsen kommer att stå i fokus.

– Systembolaget står väl rustade att möta framtidens kund. De har en hyllad service i fysisk butik som de säkerligen kan omvandla även på nätet, säger Jonas Arnberg.

Han är, trots den digitala frammarschen, övertygad att de fysiska butikerna kommer att spela en stor roll i framtiden, inte minst som dragplåster på handelsplatser.

– Systembolaget är en av de viktigaste ankarna och styr kundströmmarna. Jag är förvånad att fastighetsägare inte ger dem gratis hyra eftersom de är så viktiga i avseendet att locka kunder, säger han.

Hur Systembolaget skulle fungera 2030 om Jonas Arnberg skulle får bestämma? Betydligt mer datadrivet.

– Jag skulle vilja att de kom med mer inspiration. Om jag har köpt en vara skulle jag gärna på förslag om en annan vara som jag också borde testa, säger han.

Under seminariets andra halva kom frågan om monopolets vara eller inte vara på tal, men där var inbjudna politikerna Yasmine Larsson (s) och Anders W Jonsson överens.

– All forskning visar att monopolet är bra. Inget riksdagsparti vill avskaffa det, säger Yasmine Larsson.

Både hon och Anders W Jonsson är överens om att det kommer ske en digitalisering, men den sistnämnda tror inte på någon större ökning av exempelvis hemleveranser.

– För att Systembolaget ska kunna jobba med hemleveranser krävs att kunden är hemma och kan legitimera sig. Dagens kunder vill inte behöva vara bundna på det sättet, säger han.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...