Exklusivt: Apotea satsar på automatisering – planerar investera hundratals miljoner

Det 38 000 kvadratmeter stora superlagret levererar – då förbereder sig Apotea för miljardbolagets nästa fas. Market kan i dag avslöja att nätapoteket planerar att investera flera hundra miljoner kronor i en automationslösning i Morgongåva.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Det börjar bli trångt på den svenska apoteksmarknaden.

Sedan omregleringen 2009 har 483 apotek (52 procent) tillkommit. Till det ska läggas en e-handel som fullständigt exploderat och som i dag börjar närma sig tio procent av omsättningen av den totala volymen på öppenvårdsmarknaden.

Utvecklingen förväntas få konsekvenser i såväl prispress som ren utslagning. Det får nätdominanten Apotea att se om sitt hus inför framtiden – rejält.

– För att klara konkurrensen och fortsätta att växa behöver vi bli mycket större och mycket effektivare. Tiden börjar bli mogen för att automatisera vårt lager i Morgongåva, säger vd Pär Svärdson, till Market.

Det handlar enligt Pär Svärdson om investeringar för hundratals miljoner kronor. Kontakter med leverantörer har redan tagits.

–De tekniska lösningarna blir väldigt mycket bättre, snabbt. Jag ser stora möjligheter både i plock- och packlösningar, men också i hanteringen av gods, säger Pär Svärdson.

Om du utvecklar varför ni behöver göra det här?

– Det finns redan i dag för många aktörer på den svenska apoteksmarknaden. Ganska många kommer att tvingas bort och de som vill vara kvar behöver bli större. Betydligt större.

Apotea, med runt 400 anställda och ett utbyggt jättelager (stod klart i mars) i Morgongåva har, sedan starten 2012, levererat apoteksvaror till ungefär två miljoner svenskar.

130 000 order skickas ut i landet varje vecka och det övergripande målet för 2018 är att sälja för minst två miljarder kronor.

–Vi taktar kring det, så det tror jag vi klarar. Nästa år vill vi växa med ytterligare 30-40 procent och kunna dubbla sortimentet inom ett par år ( i dag ungefär 20 000 artiklar). För att klara den omställningen behöver vi öka produktiviteten, säger Pär Svärdson.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...