Foto: Andreas Heneborn

Etalys grundare förklarar det unika konceptet: ”Äta, köpa och lära sig”

På lördag slås portarna upp för Eataly i centrala Stockholm. Därmed får Sverige ett mattempel av internationellt snitt. Med det bästa av Italiens matlagning och matkunskap. ”Råvarorna är i centrum”, säger grundaren Oscar Farinetti.
Text: Lars Welin
Annons:

Den stora butiken på Biblioteksgatan är inrymd i den tidigare klassiska Röda Kvarn-biografen. Interiören är storslagen med kristallkronor och högt till taket.

På måndagen var det förhandstitt på hela anläggningen för media.

Eataly beskrivs bäst som en blandning mellan en saluhall, specialbutiker och ett antal matställen. Tanken är enkel.

– Konceptet innehåller tre delar: äta, köpa och lära sig, förklarar Oscar Farinetti.

Han startade den första Eataly i Turin 2007. Grunden är det italienska köket i forma av pasta, pizza, fisk, kött, bageri, delikatesser och kafé. Att träffas, äta och umgås på Eataly blev snabbt populärt.

Parallellt är Oscar Farinetti engagerad i Slow Food-rörelsen där man värnar om lokala varor.

Dessa båda delar har han sedan tagit med sig när Eataly expanderat. I dag finns 40 enheter, flera i Italien men även i andra länder i Europa, Japan, Korea och USA.

– Jag vill inte kalla Eataly för en kedja. För alla enheter är unika. Vi brukar istället säga att de är bröder, det vill säga att de kommer från samma familj och grundvärderingar med basen i det italienska köket. Men sedan kompletterar vi alltid med lokala varor och leverantörer, säger Oscar Farinetti.

I Sverige finns bland annat lokala leverantörer när det gäller fisk, kött, mejerivaror och frukt och grönt.

En viktig del av konceptet är kunskap och på ovanvåningen finns ett provkök och utbildningslokaler där man kommer att hålla kurser framöver.

Stockholmsenheten drivs av Oscar Farinetti tillsammans med entreprenören och företagaren Salvatore Grimaldi (som även driver Bianchi Café & Cycles vägg-i-vägg) och krog- och hotellprofilen Per "Pelle" Lydmar. 

På lördag, 13 februari, slås portarna upp för allmänheten på Biblioteksgatan 5.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...