Foto: Vendel Kjerner

En tredjedel av de butiksanställda berörs när MQ minskar timmarna

Runt 150 anställda drabbas när MQ drar ned på timmar i butik. ”Hela branschen befinner sig i ett tufft ekonomiskt läge på grund av pandemin”, säger HR-chef Susanne Vilcek till Handelsnytt.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Runt 150 anställda påverkas när MQ Marqet drar ned på timmarna i butik, det rapporterar Handelsnytt. 

– Hela branschen befinner sig i ett tufft ekonomiskt läge på grund av pandemin. Att optimera timmarna, som vi kallar det, är en av flera åtgärder vi gjort. Förra våren stängdes butiker och under hösten avslutades alla provanställningar och tidsbegränsade anställningar där det fanns möjlighet att göra det. Nu behöver vi göra ytterligare förändringar där optimering av timmar är en del, säger Susanna Vilcek till tidningen. 

Det handlar om en tredjedel av de anställda i kedjans butiker som har fått gå net i tid. De flesta till 25 timmar i veckan. Några har fler timmar, andra färre. 

Susanna Vilcek säger att MQ Marqet tittat på möjligheten att korttidspermittera. 

– Men kommit fram till att vi behöver optimera timmarna. I stället för få tjänster på många timmar behöver vi ha fler tjänster på färre timmar för att exempelvis kunna täcka upp när någon är sjuk, säger hon och fortsätter: 

– När det gäller korttidspermitteringar så för vi tillsammans med andra i branschen samtal med regeringen för att stödet ska ge avsedd effekt och att företagen får stöd utan väntetid på flera månader.

Enligt Susanna Vilcek är det här en nödvändig åtgärd. 

– Vi hoppas och tror att när pandemin är över ska vi kunna utöka anställdas timmar igen. Vi är måna om våra anställda. Att göra det som är bäst för verksamheten, i det här fallet minska arbetstiden för vissa medarbetare, är ett sätt att rädda jobb, säger hon till Handelsnytt. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...