Foto: Pontus Edman

En majoritet i riksdagen vill ge butikerna möjlighet att stänga ute tjuvar: ”En markering”

Både Svensk Handel och fackförbundet Handels har drivit frågan – nu finns det även en tydlig majoritet i riksdagen som vill införa tillträdesförbud i butiker.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Frågan om tillträdesförbud för personer som upprepade gånger stjäl eller trakasserar anställda har varit ett av Svensk Handels huvudkrav inför årets valrörelse. 

– Det är orimligt att handlaren i dag helt saknar möjlighet att avsluta kundrelationen. Att införa ett tillträdesförbud är en markering och en viktig pusselbit för att skapa tryggare butiker, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i en kommentar.

Svensk Handel har undersökt riksdagspartiernas inställning till att införa tillträdesförbud. Samtliga allianspartierna (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) samt Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna säger sig nu vilja låta butikerna porta kunder. Det innebär att det finns en tydlig majoritet i riksdagen som är för tillträdesförbud.

– Det är glädjande att det finns en tydlig majoritet för att införa ett tillträdesförbud. Vi vill därför se att nästa regering går från ord till handling och lägger fram ett skarpt förslag, säger Per Geijer.

Miljöpartiet uppger att de vill avvakta utredning innan de tar ställning i frågan. Vänsterpartiet säger att de har förståelse för problematiken för butikerna, men menar att ett tillträdesförbud är en för långtgående åtgärd: ”Vi bedömer att det ingrepp som ett tillträdesförbud innebär i den enskildes rätt att röra sig fritt, inte står i proportion till det problem som det avser att lösa” skriver partiet i sitt svar till Svensk Handel.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...