Foto: Shutterstock

En av 1 000 betalade med kontanter hos Ikea i Valbo – nu förlängs testet

Ikea-varuhuset i Gävle har varit kontantfritt – på prov. Nu förlängs testet. ”Vi vill se vilka ytterligare insikter vi kan få”, säger Jon Egerlid, presskontakt för Ikea Sverige till Market.
Text: Daniel Norman
Annons:

Sedan 1 oktober testar Ikea kontantfritt varuhus i Valbo utanför Gävle. Tanken var att projektet skulle avslutas 31 december, men nu har det förlängts.

– Vi vill fortsätta testet för att se vilka nya insikter vi kan få. Vi kommer fortsatt att utveckla våra arbetssätt för att det ska bli enklare att välja, hitta och betala för sina inköp, säger Jon Egerlid.

Han berättar att det varit en intressant period för Ikea där möbeljätten lärt sig mycket om hur medarbetarnas tid kan användas på bästa sätt.

– Utfallet visar att endast en av 1 000 kunder krävt att få betala med kontanter. Vår policy under hela testet har varit att ändå kunna tillhandahålla en betalningsmöjlighet för kontanter för de som inte kan, eller vill, betala med kort.

Medarbetarna upplever en förbättrad arbetsmiljö med en större flexibilitet där de kan vara där de behövs mest.

– Samtidigt upplever de en lägre risk för rån, hot, bedrägerier och misstag.

Är det aktuellt att testa kontantfritt i fler varuhus?
– I dagsläget har vi inte några planer på att testa kontantfritt i andra varuhus. Vi kommer att ta med oss alla insikter från det här testet för att se hur vi på bästa sätt kan möta våra kunders förväntningar och behov framåt, säger Jon Egerlid.

Testet i Valbo har förlängts fram till 31 mars.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...