Elgiganten vill att fler sluter upp i kampen mot det digitala utanförskapet

Den tekniska och digitala utvecklingen gör att grupper i samhället känner sig exkluderade. Det visar en undersökning som Elgiganten presenterade i Visby i dag. ”Det skapar klyftor”, säger vd Niclas Eriksson.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Tekniktrubbel

  • Yougov har genomfört undersökningen på uppdrag av Elgiganten.
  • 3 844 personer i Norden har fått svara på frågor om digitalt utanförskap, varav 811 i Sverige. Alla över 18 år.
  • Undersökningen har genomförts sedan 2008.

I dag på morgonen presenterade Elgiganten året upplaga av Tekniktrubbel på plats under Almedalsveckan i Visby.

Den visar att en av fyra svenskar upplever att tillgång till kunskap om teknik och digitala verktyg skapar klassklyftor i samhället.

– Undersökningen visar tydligt att den tekniska utvecklingen går för fort för somliga, och det skapar klyftor och utanförskap i samhället. Det handlar dels om tillgång till teknik, men även kompetens för att kunna nytta den, säger Niclas Eriksson i en kommentar.

Till exempel upplever en av fem svenskar att de går miste om saker för att de saknar tillgång till eller kunskap om teknik.

Sju av tio äldre upplever att de har svårt att hänga med i utvecklingen. Två av fem svenskar tror att det är svårt för föräldrar att förstå vad deras barn gör i den digitala sfären.

Bland boende på landsbygden upplever sex av tio att det är krångligt med teknikspråket, till exempel har var fjärde ingen eller liten koll på vad en app är.

– På Elgiganten har vi en ambition att försöka minska det tekniska och digitala utanförskapet, och för att lyckas tror vi att vi behöver vara ännu fler från både näringsliv och det offentliga som gemensamt gör skillnad, säger Niclas Eriksson.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...