Foto: Patrik J. Rydh

Efterlysning: Hållbara lösningar för e-handelns sista meter

Kunderna vill ha hemleveranser på sina egna villkor. Det skapar utmaningar för såväl handel, kommuner och fastighetsägare. ”Fastigheterna är inte riggade för en växande e-handel”, säger Christoffer Börjesson, chief digital officer vid Fastighetsägarna.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Den sista milen börjar att snudd på bli ett slitet begrepp inom e-handeln.

Nu pratas det även om den sista metern.

– Den sista biten som vi ser är kostnadstung och minst hållbar, säger Maria Gårdlund, vd för IT för samhällsutveckling, Sweco ­– för dagen moderator vid seminariet ”Den sista metern för e-handeln”.

Den fortsatt ökande e-handeln kommer att påverka många delar i staden, bland annat bostäder, logistiklösningar och fysisk handel.

– Vi ser en ökad trend av paket in till fastigheter och bostäder. Stora aktörer vill skapa snabbare leveranser och det driver fram en rad nya lösningar som smarta lås och annat. För fastighetsägaren är det inte alltid bra. Vi vill kunna investera i en lösning som är hållbar över tid och behöver hitta affärsmodeller för detta, säger Christoffer Börjesson.

Även Patrik Kindström, chef för planeringsavdelningen vid Örebro kommun, ser utmaningar i stadsmiljön med en växande e-handel:

– Gatorna ska kunna ge en funktionell leverans men också vara en bra miljö för invånarna. Utrymmet för transporter kommer inte att bli större utan vi måste nyttja det som finns på ett effektivt sätt och styra olika typer av transporter.

Detaljhandelns enda representant i panelen har ingen egen e-handel än – och har ingen brådska heller:

– Vi är redo men tycker inte att marknaden är det. Det är ingen som tjänar pengar på det än, säger Lidls vd Johan Augustsson som i stället vill avdramatisera snacket om butiksdöden.

– Jag tror vi kommer att få se olika hybridlösningar i stället för en formatdöd, säger han.

En annan central fråga är vad ökade transporter gör mot miljön – i synnerhet när returerna ökar.

– Men det är lätt att glömma att vi att vi har massor av människor som åker till butiker också, menar Benny Thögersen, vd för Catena Fastigheter.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...