Foto: Daniel Norman

Efter ny kraftig ökning för gränshandeln – så ska normännen slå tillbaka

Gränshandeln fortsätter att öka kraftigt. Norrmännens shopping i Sverige ökade med nio procent under 2017. Men nu går norsk handel till bred attack för att vända trenden.
Text: Susan Berzelius
Annons:

Totalt handlade norska konsumenter dagligvaror för 15,1 miljarder norska kronor under förra året i Sverige, en ökning med nio procent.

Antalet dagsturer ökade samtidigt med hela tolv procent.

En stor anledning till att gränshandelns ökning under 2017 är höjningen av sockerskatten som gjordes 2017 och som fått svensk konfektyrförsäljning att öka kraftigt längs med den norska gränsen.

Nu har två av norska LO:s största fackförbund gått samman med tre stora arbetsgivarorganisationer och lanserar ”Gränshandelsalliansen”.

– Vi är mycket oroliga för såväl de norska butikernas och livsmedelsföretagens framtid som alla arbetstillfällen som på sikt hotas av dessa helt tokiga skatter och avgifter, säger Ingvill Størksen, direktör på Virke Handel till Market.

– Kartläggningar visar att konsumenter i Oslo-området och längs den svenska gränsen handlar för 10 000 kronor mindre per person i Norge. Självklart påverkar detta företagens möjlighet att överleva på sikt.

Alliansen mellan bland andra fackförbundet Handel och kontor, Virke Handel och NHO Mat og drikke vill påverka politikerna att i första hand sänka den nyligen kraftigt höjda sockerskatten tillbaka till de tidigare nivåerna.

– Det skulle ge oss lite arbetsro. I dag är det ju choklad, godis och läsk som svenska butiker har lockpriser på, säger Ingvill Størksen.

– Självklart passar norska konsumenter på att även handla kött, kolonialvaror, apoteksvaror och allt annat när de är i Sverige. Det drabbar många delbranscher i Norge.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...