Foto: Daniel Norman

Efter konkursen – Lekia värvar Top-Toys personal: ”Kortare startsträcka”

Lekia går på offensiven och har tagit över ett 30-tal butikslägen efter Top-Toys konkurs. Men kedjan tar inte bara över butiker från den forna konkurrenten, utan även personal. ”Det är en stor fördel att kunna rekrytera kunnig personal med branschvana”, säger Baldvin Georgsson, vd på Lekia.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Lekia har hittills skrivit kontrakt på 37 nya butikslägen i spåren av Top-Toys konkurs. Totalt har det skapat minst 240 arbetstillfällen.

En snabbenkät som besvarats av cirka en tredjedel av Lekia-handlarna visar att 93 tidigare Top-Toy-anställda har fått jobb i de nya Lekia-butikerna – 72 i Sverige och 21 i Norge.

– Alla har inte svarat på enkäten, så totalt uppskattar jag att det handlar om cirka hundra personer som har bakgrund inom Top-Toy. Det känns bra att vi har kunnat erbjuda nya jobb till anställda som drabbades av konkursen, säger Baldvin Georgsson.

Utöver de butiksanställda har även tre nyrekryteringar gjorts till Lekias huvudkontor. En av dessa kommer från Top-Toy.

– Vi har anställt en försäljningschef, Jimmy Olsson. Han var commercial director på Top-Toy fram till konkursen. Tjänsten är helt ny hos oss och visar att vi nu satsar ännu mer på våra kommersiella aktiviteter och mötet med kunden, säger Baldvin Georgsson.

Lekia har kommit i kontakt med de tidigare Top-Toy anställda via olika kanaler. Vissa har sökt annonserade tjänster eller skickat in spontanansökningar, andra har kontaktat företaget via Linkedin.

– Vi har också fått hjälp av köpcentrum där vi har tagit över butiker. De har förmedlat namn på tidigare anställda så vi har kunnat kontakta dem. Det tycker jag är sympatiskt agerande av köpcentrumen, som ger tidigare anställda möjlighet att hitta nya jobb, säger Baldvin Georgsson.

Vad betyder det för er att kunna rekrytera personal med branscherfarenhet?
– Det är en jättestor fördel. Det ger en mycket kortare startsträcka och de har stor kunskap inom både sortiment, butiksdrift och kundmöte. De handlare jag talat med har väldigt positiva erfarenheter.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...