Efter gårdagens besked – nu ligger JC:s öde i hans händer: ”Det kan ta timmar”

JC-ägaren Iliya Meric hoppades på en ”game changer” in i det sista – nu måste han förhålla sig till en eventuell konkurs. ”Det kan ta två timmar eller två månader. Många tycker saker, men det är jag som behöver välja väg”, säger Iliya Meric till Market.
Annons:
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Dagen efter Markets avslöjande om att JC valt att avbryta den pågående rekonstruktionen är det tryckt stämning inom den anrika klädkedjan.

Bolagets webbsida är stängd med budskapet att ”We are making things better”, men ute i landet, i de fysiska butikerna, fortsätter försäljningen.

– Det är bara att gilla läget. Jag tycker väldigt mycket om JC och vill såklart att det ska gå bra, säger Anna Pääjärvi Fredlund, butikschef på JC i Gränby i Uppsala.

Hon och flera medarbetare som Market har pratat med har just den inställningen: Familjeandan är stor inom bolaget. Man vill att det ska vända nu.

Men läget är spänt. DLA Nordic, juristfirman som jobbat med rekonstruktionen, är bortkopplad. Nu ligger JC:s öde ännu mer i ägaren Iliya Merics händer.

– Fortsätta eller inte. Det är förstås den stora frågan. Jag har fortfarande en del trådar som jag följer och ger mig inte förrän ”the last whistle is blown”, säger Iliya Meric till Market.

Under den senaste tiden har han väntat på en ”game changer”. På att kunna presentera en stor nyhet som skulle kunna vända på hela situationen.

Så blev det inte och nu berättar Iliya Meric vad det handlade om.

– Jag hade egentligen två förhoppningar. Den ena var att kunna få in det kapital vi behöver. Det har inte gått. Mina investerare har inte sett någon bra möjlighet i våra siffror. Det andra handlade om en större denimspelare, som hade kunnat ge draghjälp åt andra varumärken. Tyvärr gick inte det heller i lås, säger Iliya Meric.

När rekonstruktionen är avslutad förlorar ni det skydd som skulle kunna ta bolaget framåt. Vilket var det främsta skälet till att ni valt att gå den vägen?
– Det kostar ju pengar att driva verksamheten även under en rekonstruktion. Vårt kassaflöde klarar inte det. Försäljningen under januari, februari och mars var den lägsta på flera år.

Det var skälet?
– Ja. Jag hade kunnat be om mer tid, men det hade känts oansvarigt.

Vad väntar nu?
– Jag pratar med väldigt många människor. Får råd från alla möjliga håll. Ska jag fortsätta eller inte. Det är förstås den stora frågan.

Ska du det?
– Just nu gör jag det. Men det kan ändras om två timmar eller två månader.

Vad tänker du om framtiden för JC?
– Det här handlar om JC Sverige AB. Varumärket JC tror jag kommer att överleva och jag tror att det kommer att finnas intresse för det om det skulle gå så långt som till en konkurs. Vem som ligger bakom är inte det viktigaste.

Ångrar du att du gav dig in i JC?
– Nej. Jag känner fortfarande att jag gjorde rätt. Det var värt ett försök och ibland behöver man ta risker för att vinna. Det finns inga garantier. Du kan planera din semester i detalj, men så ställs du inför en monsun, på plats. Så fungerar livet.

Hur tog medarbetarna emot beskedet om att ni avslutar rekonstruktionen?
– Ingen är glad. Många har kämpat hårt för att få bolaget på fötter, så. Det är klart att många är ledsna.

Hur tror du att fordringsägarna kommer att reagera på beslutet?
– Jag vet inte. Jag har varit på den sidan också och vet att det tar tid. Det finns många olika strategier och vägar att ta. En del har säkert fått nog, men andra kanske vill fortsätta att hjälpa oss.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...