Foto: Shutterstock

Efter försäljningstapp – nu skrotar Ikea planerna på fler norska varuhus

Ikeas försäljning i Norge sjönk förra året. Nu fimpar den svenska möbeljätten planer på nya varuhus i landet och säljer tomterna.
Text: Daniel Norman
Annons:

Ikea omsatte 7,89 miljarder norska kronor (drygt 8,5 miljarder svenska kronor) i Norge under senaste räkenskapsåret, som tog slut 31 augusti.

Det är första gången någonsin som Ikea Norge tappar i omsättning, skriver norska E24. Det baserat på uppgifter som sträcker sig tillbaka till 1998.

Ett skäl till tappet är färre besöker Ikeas norska varuhus. 10,5 miljoner besökare är 4,4 procent lägre än året innan.

Samtidigt ökar försäljningen online med åtta procent.

Verksamheten redovisar ett resultat på 110 miljoner norska kronor (drygt 119 miljoner svenska kronor), vilket är en rejäl förbättring från året innan. Då gjorde Ikea Norge en förlust på 99 miljoner norska kronor.

– Det var ett tufft år för oss, men vi är glada över att vi förbättrade lönsamheten, att vi har vänt utvecklingen, säger landschef Clare Rodgers i en kommentar enligt E24.

Market har tidigare berättat att kedjan fryst planerna på nya varuhus i Vestby, Danebu, Ålesund och Tromsö.

Nu skrotas de satsningarna helt och tomterna säljs.

– Fysiska butiker är grunden i vår verksamhet, men mycket har förändrats på några få år. Jag är därför mycket ledsen över att behöva meddela att vi inte kommer att öppna några nya butiker, säger Clare Rodgers som tillägger att det var ett mycket tufft beslut.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...