Efter flera rån – satsningen på säkerhet kan bli slutet för butiken

Coop Konsum i Kågeröd ökade omsättningen med 64 procent på fyra år. Men succésagan har bleknat. ”Nu riskerar vi nedläggning. Allt på grund av två pistoler mot huvudet”, säger butikschefen Mats Stedt.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Nästa år fyller Coop Konsum i Kågeröd 110 år. Men om butiken finns kvar att fira årsdagen är tveksamt. 

– Om vi inte lyckas bromsa fallet lever vi max till årsskiftet, förklarar Mats Stedt till Market.

När han tog över butiken 2011 gick allt som en dans. Förlängda öppettider och lyckade satsningar, bland annat på ekologiskt, lockade tillbaka många av de kunder som veckohandlat på annan ort. Snittköpen gick upp och omsättningen sköt i höjden.

– Alla pengar vi tjänade var planerade till att framtidssäkra butiken. Vi skulle bland annat göra ett välbehövligt byte av kyl-, frys- och värmesystem, berättar Mats Stedt.

Men under 2015 blev butiken rånad två gånger på fem veckor. Dessutom drabbades de av en smash and grab-kupp, inbrott, och kringresande ligor som länsade butiken på kött och andra dyrbara varor. 

– 100 procent av tjuvarna kommer undan på landsbygden och butikerna anmäler inte brotten, konstaterar Mats Stedt. 

I stället för att renovera och utveckla har butiken tvingats att lägga pengarna på dubbel bemanning kvällstid, säkrare kassasystem, livekameror och andra säkerhetslösningar.

Alla vinster har gått till ökad säkerhet och i brist på välbehövliga butiksinvesteringar har den imponerande försäljningsökningen nu stagnerat.  

– Försäkringskostnaderna har skjutit i höjden och att serva den gamla maskinparken som vi tänkte byta ut är väldigt dyrt. Vi får se om vi överlever, säger Mats Stedt. 

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...