Foto: Håkan Andersson

Efter anklagelserna – nu agerar Mathem: Sju kylbilar tas ur drift

Efter Aftonbladets avslöjande om bristerna inom Mathem har företaget inlett en intern granskning. En procent av bilarna har haft oacceptabla temperaturer under tio dagar i oktober, enligt företagets pressmeddelande.
Text: Fanny Hällegårdh
Annons:

Under fredagen, en dag efter att 200 sekunder publicerade sin granskning uppger Mathem i ett pressmeddelande att de genomfört en intern granskning.

Under mätperioden 1-10 oktober var hade sju av de totalt 242 kylbilarna en genomsnittlig temperatur på 8,8 grader.

I Aftonbladets program 200 sekunder vittnade anställda om brister gällande livsmedelshanteringen och arbetsvillkoren.

I programmet framgår också via loggar från sommarmånaderna att det kunnat vara upp till 24 grader i företagets kylbilar – klart över den angivna maxtemperaturen på fyra grader.

– Det är inte acceptabelt. Det är för varmt, säger Tomas Kull i programmet.

Sex bilar hade ett snitt på 6,2 - 7,3 grader, och tre bilar har visat tillfälliga temperaturer på 10 grader. Tre nya fall av för höga temperaturer i levererad mat ska även ha upptäckts.

Nu meddelar Mathem att sju bilar av de totalt 242 kylbilarna helt ska tas ur drift. För att sänka genomsnittstemperaturen i de övriga sex bilarna införs åtgärder samt specialgranskning.

– Om bristerna på temperaturer över 6 grader beror på teknik eller handhavande är osäkert. Inför nästa sommar behöver dessa metoder ha testats, utvärderats och implementeras beroende på vilka framsteg som mätningarna uppvisat, skriver företaget i pressmeddelandet.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...