Foto: Foto: Kristin Lidell

E-handelns ekonomiska baksida – sänker Ica Maxis resultat: ”Kostar”

Ica Maxi-butikernas rörelsemarginaler sjunker. Bara två butiker platsar bland de lönsammaste. ”Handlarna investerar rekordmycket”, säger affärschef Jessica Bengtsson.
Annons:
Text: Thomas Ohlén
Annons:

Markets granskning visar att dagligvarubutiker inom Ica Supermarket, Ica Nära, Hemköp och uppstickarkedjan Matrebellerna dominerar listan över de 50 bolag som redovisar högst rörelsemarginaler.

Bara två tillhör Ica Maxi:

  • Ica Maxi i Jönköping: 8,1 procent
  • Ica Maxi Borlänge: 7,8 procent

– Ica Maxi har generellt lägre rörelseresultat än tidigare och det beror på att handlarna investerar för att stärka kunderbjudandet, säger Jessica Bengtsson.

Offensiven handlar enligt Jessica Bengtsson mycket om pris, e-handel och måltider.

– Priserna har sänkts på många varor för att öka konkurrenskraften ytterligare. Intresset för att e-handla växer men kanalen är personalintensiv och kostar. Dessutom bygger handlarna måltidsenheter för att stärka marknadsplatsen.

Investeringar i butikerna och medarbetarna är andra prioriterade områden.

– Allt detta kommer att vässa Ica Maxi, anser Jessica Bengtsson.

HUI:s analytiker Tobias Rönnberg är inte förvånad att mindre och medelstora butiker är väl representerade på topplistan.

– De behöver hålla högre priser för att bygga upp en buffert och kunna återinvestera och det är möjligt i lägen med mindre konkurrens från lågpriskedjor, säger han till Market. 

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...