Foto: Foto: Kristin Lidell

E-handelns ekonomiska baksida – sänker Ica Maxis resultat: ”Kostar”

Ica Maxi-butikernas rörelsemarginaler sjunker. Bara två butiker platsar bland de lönsammaste. ”Handlarna investerar rekordmycket”, säger affärschef Jessica Bengtsson.
Text: Thomas Ohlén

Markets granskning visar att dagligvarubutiker inom Ica Supermarket, Ica Nära, Hemköp och uppstickarkedjan Matrebellerna dominerar listan över de 50 bolag som redovisar högst rörelsemarginaler.

Bara två tillhör Ica Maxi:

  • Ica Maxi i Jönköping: 8,1 procent
  • Ica Maxi Borlänge: 7,8 procent

– Ica Maxi har generellt lägre rörelseresultat än tidigare och det beror på att handlarna investerar för att stärka kunderbjudandet, säger Jessica Bengtsson.

Offensiven handlar enligt Jessica Bengtsson mycket om pris, e-handel och måltider.

– Priserna har sänkts på många varor för att öka konkurrenskraften ytterligare. Intresset för att e-handla växer men kanalen är personalintensiv och kostar. Dessutom bygger handlarna måltidsenheter för att stärka marknadsplatsen.

Investeringar i butikerna och medarbetarna är andra prioriterade områden.

– Allt detta kommer att vässa Ica Maxi, anser Jessica Bengtsson.

HUI:s analytiker Tobias Rönnberg är inte förvånad att mindre och medelstora butiker är väl representerade på topplistan.

– De behöver hålla högre priser för att bygga upp en buffert och kunna återinvestera och det är möjligt i lägen med mindre konkurrens från lågpriskedjor, säger han till Market. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...