Foto: Jonas Borg/Apotek Hjärtat

E-handeln stoppar inte Hjärtat – öppnar fler apotek: ”En framgångsformel”

Hushållen handlar ännu mer apoteksprodukter online. Apotek Hjärtat tänker ändå etablera sju apotek nästa år. ”Kombinationen fysiska apotek och e-handel är stark”, säger vd Anders Nyberg till Market.
Text: Thomas Ohlén
Annons:

Sveriges Apoteksförenings månadsstatistik visar att e-handeln accelererar och närmar sig en andel av branschens totala omsättning på tio procent.

Apotek Hjärtat bidrar i högsta grad till kanalens lyft.

Tredje kvartalet växte kedjan med 57 procent online.

– Vi har en stark e-handelsutveckling och tar andelar på en hårt konkurrensutsatt marknad, säger Anders Nyberg i en exklusiv intervju med Market i samband med ägaren Ica Gruppens årliga kapitalmarknadsdag i Stockholm.

Det finns flera förklaringar till Apotek Hjärtats digitala framgång:

  • Webbpriserna har sänkts
  • Sortimentet har breddats
  • 135 apotek erbjuder click and collect

– Kunderna kan hämta beställningarna senast inom två timmar. Snabbheten är väldigt uppskattad. Därför ska vi sprida tjänsten till stora delar av Sverige.

Efter årsskiftet vässas logistiken parallellt på det kombinerade e-apoteket och e-handelslagret i Norrköping.

– Effektiviteten i vår e-handel blir ännu högre, säger Anders Nyberg.

Samtidigt fortsätter Sveriges största privatägda apoteksaktör att etablera ytterligare enheter i anslutning till Ica-butiker.

Sex apotek har öppnats i år, nästa år är sju sådana planerade och samtidigt uppgraderas andra.

– Kombinationen fysiska apotek och e-handel är en framgångsformel för oss och dessutom skapar vi tillsammans med den lokala Ica-handlaren en attraktiv marknadsplats.

Men borde ni inte bromsa expansionstakten med tanke på att apotekskunder handlar mer på nätet?
– Många vill besöka oss efter ett läkarbesök och få sin medicin direkt medan andra efterfrågar rådgivning. Det är några drivkrafter för oss att erbjuda ett brett apoteksnät. Vi ser inte heller några dramatiska försäljningstapp för fysiska apotek. Förutom detta har renodlade e-handlare bara några procent av receptmarknaden, säger Anders Nyberg.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...