Foto: Foto: Daniel Norman

Diskriminerade transsexuell – nu tvingas Primark betala 50 000 pund i skadestånd

Brittiska Primark har dömts att betala närmare 50 000 pund i skadestånd till en tidigare anställd. Anledningen är att medarbetaren anses ha diskriminerats för sin sexuella läggning.
Text: Susan Berzelius
Annons:

Alexandra de Souza E Souza föddes som pojke och fick namnet Alexander. Men för 1,5 år sedan meddelades att hon var transsexuell och nu skulle kallas Alexandra.

Primark där hon jobbade poängterade att det även fortsättningsvis skulle stå Alexander på lönebeskeden men att hon kunde få ha ”Alexandra” på sin namnbricka.

Men när namnbrickan levererades stod det, liksom på de dagliga rapporterna, namnet Alexander. Dessutom utsattes Alexandra för trakasserier av såväl kollegor som arbetsledare. Bland annat sprutade man herrparfym över henne och kallade henne ”ett skämt”.

När hon gjorde ledningen för Primarks butik vid Oxford Circus i London uppmärksam på vad hon utsatts för ”togs hennes synpunkter inte på allvar” och hon ”uppmanades att lugna ner sig”.

Så småningom sa Alexandra de Souza upp sig men nu har alltså en ”medarbetartribunal” dömt Primark att betala ett skadestånd på över 47 000 pund, cirka 560 000 kronor för att diskriminering.

Tribunalen menar också att hade modekedjan haft fungerande rutiner hade diskrimineringen kunnat undvikas.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...