Foto: Pontus Edman

Digitaliseringen i fokus när Ica Gruppen växlar upp: ”Dubblerat IT-investeringar”

Digitaliseringen står i fokus för Ica Gruppen under 2019. ”Jämfört med 2017 har vi dubblerat IT-investeringarna”, säger vd Per Strömberg.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Ica Gruppens investeringar under 2019 bedöms uppgå till fyra miljarder kronor, i år ser de ut att landa på drygt 3,5 miljarder.

– Digitaliseringen och koncernstrukturen ger oss flera nya möjligheter till att skapa synergier och nya kundfördelar. Vi kan dela på investeringarna i ny teknik mellan bolagen och vi kan skapa nya kunderbjudanden som kombinerar våra olika verksamheten. För att ta till vara dessa möjligheter och säkerställa en långsiktig tillväxt behöver vi hålla en hög investeringstakt. Jämfört med 2017 har vi dubblerat IT-investeringarna och vi fortsätter investerar i våra handelsplatser, i logistik och infrastruktur, säger Per Strömberg.

I dag träffar han tillsammans med resten av ledningen analytiker, investerare och media när Ica Gruppen håller kapitalmarknadsdag.

Inför den berättar koncernen pekat ut vilka frågor som kommer att prioriteras under 2019:

  • Online: Den snabba tillväxten ska fortsätta, erbjudande utökas och leveranserna ska förstärkas.
  • Butiksnät och butikskoncept: Butiksnätet ska utvecklas och formatmässigt sätter Ica ett fokus på convenience, storstad och framtidens stormarknad.
  • Personalisering och lojalitet: Erbjudandena ska bli smartare. Lojalitetsprogrammet ska förbättras och nya digitala tjänster ska lanseras.
  • Arbetssätt och kompetens: Det ska ske en förbättring i det agila arbetssättet och samarbetet mellan bolagen. Kompetensen inom områden som IT och avancerad analys ska förstärkas.
  • Kärnprocesser: Stabiliteten och kostnadseffektiviteten i kärnprocesserna ska öka med särskild fokus på logistik och gemensamma inköp.
  • Automation och AI: Processautomation ska utökas och Ica Gruppen ska påbörja AI/data science-tester på ett urval av användningsområden.
  • Klimat och hälsa: Icas hållbarhetsarbete ska sätta särskild fokus på hälsa och klimat.

Trots det digitala fokuset fortsätter Ica Gruppen växa fysiskt. Rimi Baltic väntas öppna åtta till tio nya butiker, Ica Sverige tolv till fjorton och Apotek Hjärtat sex till åtta.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...