Foto: Shutterstock

Desiguals löfte efter butiksstängningarna: ”Vi lämnar inte Sverige”

Desigual har stängt fem butiker i Sverige under det senast året. Det innebär att modekedjan bara finns kvar i Solna och Göteborg. ”Men vi kommer inte att lämna Sverige”, säger Carles Portavella, chef för Desigual i centrala och norra Europa.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

 Desigual för en tynande tillvaro i Sverige. I alla fall sett till fysiska butiker.

För drygt ett år sedan fanns åtta butiker. Nu är bara tre kvar. Bland annat har den stora butiken på Hamngatan i Stockholm slagit igen.

De kvarvarande butikerna finns i Mall of Scandinavia i Solna samt Nordstan och Frölunda Torg i Göteborg.

– Vi arbetar med att etablera ett optimalt distributionsnät som är anpassat efter dagens konsumtionsvanor. Det innebär att vi ska ha fysiska butiker i rätt storlek i a-lägen i strategiskt utvalda städer, säger Carles Portavella.

Desiguals svenska bolag har inte lämnat in årsredovisningen för 2018. 2017 sjönk omsättningen med fem procent till 70,2 miljoner kronor. Rörelseresultatet sjönk från 2,1 miljoner till exakt 0 kronor.

Även på koncernnivå kämpar Desigual med sjunkande försäljning. De senaste rapporterade siffrorna avser första halvåret 2018. Då sjönk modekedjans globala omsättning med 14 procent till 323 miljoner euro, ungefär 3,5 miljarder kronor. Desigual menar att den sjunkande försäljningen främst beror på en ”omstrukturering av distributionsnätet”.

Kedjan satsar hårt på att stärka e-handeln, men jobbar också med omnikanal.

– Vi vill skapa en sömlös shoppingupplevelse. Det är en fråga vi jobbar med i Sverige också. Vi anpassar vår affärsmodell till de förändringar vi ser i modet, detaljhandeln och kundbeteendet. Vi vill optimera vår närvaro i Sverige och förstå vilken roll de fysiska och digitala kanalerna spelar och hur de interagerar. Men vi kommer inte att lämna Sverige eller Skandinavien, säger Carles Portavella.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...