De va DVD:n, det – en digital klassiker snurrar på sista varvet

Minidisc, dat, mp3-spelare – och nu står även DVD:n inför den digitala ättestupan. Här är formatets uppgång och fall.
Text: Mikael Sydner
Annons:

DVD:n kan numera etiketteras som ”gammal teknologi”.

Varuhuskedjan John Lewis rapporterar att deras försäljning av DVD-spelare hittills i år har rasat med hela 40 procent. Det betyder att de inte tänker ta in fler efter det att det befintliga lagret är slut (hur lång tid som det nu kan ta…)

Den kraftiga minskningen kommer knappast som en förvåning i tider då vårt betenede har förändrats radikalt. Vissa av oss har gått över till blu-ray eller ultra HD blu-ray. Men det stora flertalet har dissat skivformaten helt och strömmar film likväl som man strömmar musik och tv-serier.

”Plötsligt lyssnade jag på musik med bild och det var riktigt häftigt”

HiFi-klubben sålde DVD-spelare under nästan tio år.

– Runt 2008 kom blu-ray och DVD dog snabbt, säger Carsten Larsson, kedjans Sverigechef.

På senare år har blu-ray utvecklats till 4K- och HDR*-maskiner.

– Marknaden för högupplösta spelare växer hela tiden och vi tror att det kommer att fortsätta. Samtidigt växer streaming-utbudet med högupplösta filmer/serier, så tillgängligheten att uppleva högupplöst kommer bara växa och växa.

Vad är ditt bästa DVD-minne?
– Det stora utbudet på konserter som man spelade upp via DVD – helt plötsligt lyssnade jag på musik med bild och det var riktigt häftigt. Jag gjorde faktiskt av med min sista VHS-spelare förra året då vi fann den i garaget bortglömd sedan länge.

*HDR (High Dynamic Range) är en standard som skapar ett utökat kontrastomfång och en förbättrad färghantering med mer nyanser och djup i bilden.

DVD-formatet föddes i mitten på 90-talet och var ett format som elektronikjättarna Sony och Philips kunde enas om som en ny standard.

Filmbolagen var dock inte lika nöjda. De såg ett problem att filmerna saknade spärr så redan 1996 spikades de så kallade regionkoderna så man kunde jobba med .

I november 1996 såldes den första DVD-spelaren i Japan och runt år 2000 kom det definitiva genombrottet som så småningom skulle leda till VHS-spelarens undergång.

Det nya digtala formatet var ju överlägset med högre upplösning och därmed bättre bild. Dessutom: Dagarna med trassliga videoband var över.

Kort sagt hade VHS-spelaren inte en chans.

Dvd:n blev det nya givna formatet för både film och tv-spel. DVD-spelaren kunde ju dessutom spela upp CD-skivor.

De första generationerna klarade bara avspelning men det var inget hinder för succén. 2003 blev DVD det dominerande formatet för filmuthyrningen i USA.

När filmindustrin började satsa på DVD lade man även om strategin för distributionen. Fokus flyttades från uthyrning till försäljning.

Samtidigt sjönk priserna på spelarna från ett par tusenlappar till några hundralappar för de billigaste.

I början på 2000-talet kom även den inspelningsbara DVD:n.

Ny Teknik skrev så här hösten 2000, ungefär ett år innan de nya maskinerna lanserades:

”Även om det är en konsumentprodukt tror inte ens tillverkaren på någon större försäljningssuccé då priset är satt till motsvarande 35 000 kronor.”

I dag står det en inspelningsbar DVD i var och varannat hushåll – kvar i tv-rummet eller förpassad till vinden.

Medan DVD:n etablerade sig som den dominerande standarden introducerades nästa generation 2006: HD DVD och blu-ray. Efter ett kortare krig mellan de två formaten försvann HD DVD och blu-ray blev det ledande högupplösta formatet.

Blu-ray ansågs länge vara det format som skulle döda DVD:n men de blåa skivorna nådde aldrig DVD:ns nivåer.

Nej, det är strömningstjänsterna som har sänkt den silverglansiga skivan för gott.

”Efterfrågan är nog större än många kan tro”

Trots den krympande marknaden finns DVD-spelaren kvar i delar av elektronikhandeln. Bland annat hos Elgiganten. ”Det finns fortfarande en efterfrågan och den är nog större än många kan tro”, säger kommunikationschefen Jessica Wallin som har ett alldeles speciellt DVD-minne.

Jessica Wallin konstaterar att efterfrågan trots allt minskar i takt med att allt fler går över till olika streamingtjänster.

När räknar ni med att fasa ut DVD-spelaren från hyllorna?
– Det är svårt att svara på. Utbudet minskar men vi räknar med att det blir som med VHS-spelarna – att det är först när leverantörerna slutar tillverka DVD-spelare som de faktiskt försvinner helt. Så länge det finns DVD-filmer i hemmen och DVD-spelare till försäljning, så kommer de att efterfrågas av kunderna. Det finns för mycket nostalgi och affektionsvärde gömda i de där DVD-fodralen för att bara göra sig av med.

Vilken typ av spelare säljer bäst i dagsläget?
– Blu-ray-spelaren BD-J4500 från Samsung är storsäljaren i segmentet, tätt följd av Sony BDP-6700. Båda är blu-ray-spelare som även tar DVD-skivor. Ska vi se på renodlade DVD-spelare så är det Sonys DVP-SR760H som är mest efterfrågad.

Vad är ditt bästa DVD-minne?
– 2006 var jag nybliven singel och flyttade in i ny lägenhet. Bland det första jag köpte var en Blu-ray/DVD-spelare med ljudsystem och filmen ”En riddares historia”. Förutom att det var första gången jag såg Heath Ledger så bjöd den på mycket skratt och grym musik. Sedan den dagen är det en av mina favoritfilmer.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...