De ska leverera nätmat – på 60 minuter: ”En tjänst på kundens villkor”

Techbolaget Vembla testar just nu sin nya tjänst i Stockholm. Affärsidén: supersnabba livsmedelsleveranser från lokala butiker. ”Vår usp är convenience och hastighet”, säger Sunil Dutt, vd på Vembla.
Annons:
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

När Vembla lanseras skarpt i september kommer de att erbjuda sina kunder leverans av dagligvaror inom 60 minuter.

– I dag tvingas kunderna vänta en eller två dagar på leveransen när de handlar mat på nätet. Vi skapar en tjänst på kundens villkor, och de vill ha snabba leveranser, eller leverans på ett exakt klockslag. Det kommer vi att erbjuda, säger Sunil Dutt, som grundat Vembla tillsammans med Sebastian Malmberg, CMO och Dino Todorovic CTO.

Nu pågår en stängd beta-test med en butik knuten till tjänsten: Kampementshallen på Gärdet i Stockholm.

Vid den skarpa lanseringen ska kunderna kunna välja mellan fler butiker.

– Vi har dialog med flera butiker, varav ett apotek – vi vill att kunderna ska kunna kombinera sina inköp av mat och läkemedel. Tjänsten lanseras först i centrala Stockholm, men vi är intresserade av att utöka geografiskt och ansluta fler butiker, säger Sunil Dutt.

Plock och leverans ska skötas av frilansande ”runners”.

– Det konceptet har kritiserats för att exploatera arbetskraft, men vi vill ha en modell som gör det möjligt att få upp lönenivån, säger Sunil Dutt.

Vad tjänar butiken på att samarbeta med er?

– Dels får de merförsäljning och dels en ny marknadsföringskanal genom vår plattform. Vi kommer också att samla in stora mängdes inköpsdata som kommer att vara till nytta för butikerna.

När tjänsten lanseras kommer Vembla inte att ta ut några avgifter från butikerna de samarbetar med.

– Vi kommer istället att tar ut en marginal på produkterna mot kund. På sikt vill vi att kunden ska betala samma pris i appen som i butiken. Då kommer vi istället att ta ut en avgift från butken, men det är först när vi ser att tjänsten ger merförsäljning för butikerna, säger Sunil Dutt.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...