Foto: Gumdrop

De förvandlar utspottade tuggummin till nya skosulor

Uttuggade tuggummin har fått ett nytt användningsområde: skosulor. Det brittiska företaget Gumdrop har sjösatt den här affärsidén helt i takt med tiden.
Annons:
Text: Svante Grahn
Annons:

Designern Anna Bullus började för snart tio år sedan brottas med ett problem: borde man inte kunna återvinna gamla tuggummin?

Eller rättare sagt var hon övertygad om att det måste man kunna. Frågan är bara hur och till vad.

Hon har prövat med att ta fram flera olika produkter, med växlande framgång, och nu släpps snart en produkt som verkar ha träffat rätt: skor där sulan är tillverkad av återvunnet tuggummi. Det skriver fastcompany.com.

ÅTERVINNING. Tuggummit kan med fördel lämnas i rosa återvinningsbehållare som finns på strategiska platser.

Hindren för vad man kan göra med gummit är nämligen långtifrån bara tekniska.

– När man pratar med människor om vilka produkter som man kan tillverka av återvunnet tuggummi är det tydligt att det mentalt är ett stort steg att tänka … är det där något jag vill röra vid? säger Anna Bullus till sajten.

Skosulor verkar mindre laddat än en del andra varor som Gumdrop utvecklat.

Tuggummit återvinns genom att särskilda, rosa återvinningsbehållare sätts upp på strategiska platser. Behållarna är även de gjorda av tuggummi och annat återvunnet material och ingår i sin helhet i tillverkningsprocessen. Knepet är att de ska vara så pass aptitligt utformade och stå på rätt platser så att människor faktiskt lägger sina tuggummin där och inte bara spottar iväg dem.

En anläggning där behållare finns på plats är Heathrow i London. Flygplatsen har kunnat spara 10 000-tals kronor på städkontot när det blivit färre tuggummin på mark och golv att ta hand om.

Skorna med de hur sulorna väntas, enligt fastcompany.com lanseras senare i år.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...