Foto: Foto: Andreas Fransholm

Dålig likviditet sänkte Dea Axelssons expansionsplaner

Dammodekedjan Dea Axelssons konkurs var ofrånkomlig. Enligt konkursförvaltaren Gustaf Pontén har företaget haft likviditetsproblem i flera år. ”Det saknades medel för att förverkliga expansionsplaner.”
Text: Agneta Renmark
Annons:

Dea Axelsson dammode med 30 butiker runt om i Sverige försattes nyligen i konkurs. Ny ägare är investmentbolaget Mellby Gård, vilket Market skrev om i går.

Konkursförvaltaren Gustaf Pontén på Advokatgruppen Mellansverige menar att grundproblemet var den dåliga likviditeten:

– Det kom in en ny huvudägare under 2016, Federico Duncan Alabern von Rosen, som investerade en hel del eget kapital och som hade stora expansionsplaner för Dea Axelssons. Men han tvingades konstatera att det saknades medel för att förverkliga dessa, säger Gustaf Pontén.

Den före detta vd:n för Dea Axelssons, Jürgen Lindmark, bekräftar att det funnits ekonomiska problem i företaget under flera år men att både han själv och Federico Duncan Alabern von Rosen varit överens om att trots detta satsa på tillväxt:

– Tanken var att växa både med näthandel och fysiska butiker men pengarna tog helt enkelt slut.

Gustaf Pontén menar att det i samband med konkurser alltid är många rykten i omlopp men några indikationer på att någon skulle ha skott sig i samband med konkursen finns inte.

– Det fanns ett stort intresse för att ta över Dea Axelssons – vilka dessa företag är kan jag givetvis inte tala om. Men även om intresset är stort är det ganska få som i slutändan kan lämna ett seriöst bud när ledtiderna är så korta, säger han.

Enligt den nya ägaren Mellby Gård handlade konkursen om ”en obalans”:

– Dea Axelssons fick som många andra detaljhandelsföretag problem för flera år sedan på grund av den stigande dollarkursen. Det blev en negativ spiral som var svår att ta sig ur, säger Erik Andersson, styrelseledamot i Mellby Gård.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...