Dags för årets stora bokfest: ”Rean har tappat lite av sin effekt”

Årets bokrea som startar i morgon, tisdag, hissas och dissas i branschen. Akademibokhandeln förväntar sig en bokfest. ”Prispressen på nätet har gjort att den har tappat lite av sin effekt”, kontrar Sakari Luovio, försäljningschef hos Adlibris.
Text: Pontus Nyman
Annons:

I morgon börjar årets stora bokrea. Akademibokhandeln har 107 fysiska butiker i landet förväntar sig en riktig köpfest.

– Efter julhandeln är det vår största säljfest på året. Vi hoppas på kö utanför butikerna klockan 07:00 i morgon. Det brukar vara det, säger Cecilia Helsing.

Kedjan vill inte släppa några specifika siffror men bokrean har utvecklats väl de senaste åren, enligt Cecilia Helsing. Efter vikande försäljning ett antal år tog Akademibokhandeln ett krafttag för att vända trenden 2011.

– Det var tufft en period men satsningarna har gjort att den åter tagit fart, och vi förväntar oss en bra försäljning under morgondagen, säger Cecilia Helsing.

Totalt omfattar Akademibokhandelns bokrea 1,1 miljoner böcker fördelat på 850 olika titlar.

– Ett område som vi fokuserat mycket på de senaste tre åren är barnböcker. Vi ser att de är uppskattade och i år omfattas 230 barnbokstitlar i bokrean.

Adlibris väntar sig en måttlig ökning på omkring fem procent jämfört med bokrean förra året.

– Det är en väldigt viktig kampanj, och vi hade en fantastisk bokrea förra året med en ökning på 15 procent mot föregående år. Delvis tror jag att det beror på att titlarna var väldigt vassa, säger Sakari Luovio.

Däremot, menar han, har prispressen från näthandeln gjort att bokrean successivt tappat sin slagkraft historiskt sett.

– Priserna har successivt pressats utspritt på hela året, vilket också har inneburit att bokrean har tappat lite av sin effekt, säger han.

I dagligvaruhandeln, som historiskt sett sålt en hel del böcker under bokrean tryter optimismen kring rean.

– Jag tycker att den har blivit mycket mindre de senaste åren. Förr brukade jag ställa ut några pallar med böcker, men i år tänker jag inte göra det. I ärlighetens namn har jag inte ens tänkt på att det är bokrea, säger Samir Cherif, Hemköpshandlare i Göteborg.

Coop Forum i Visby har också sett en radikal minskning av bokförsäljningen – även om de tänker göra vissa satsningar ändå.

– Vi märker att bokrean har avtagit i stadig takt, men vi ställer ut några pallar intill kassalinjen. Vi räknar med att sälja runt 500 böcker i morgon, säger Emma Engström, säljchef non food.
 

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...