Coops historiska affär – köper Nettos 163 butiker: ”Oerhört stolt och glad”

Netto säljer alla 163 butiker i Sverige till Coop. Affären är en av de största någonsin i branschen. ”Nu kan vi ge tuffare motstånd”, säger Coops vd Christian Wijkström.
Annons:
Text: Thomas Ohlén
Annons:

Här finns CBS

  • Coop Butiker och Stormarknader har 243 butiker i framför allt Stockholm, Uppsala, övriga Mälardalen, Östergötland och västra Skåne.
  • CBS ägs av Kooperativa förbundet (60 procent) och Konsumentföreningen Stockholm (40 procent).
  • De övriga 407 Coop-butikerna i Sverige drivs av regionala och lokala konsumentföreningar.

Coop har det senaste året lyckats att vända en länge nedåtgående försäljningstrend, förbättrat det ekonomiska utfallet och börjat att etablera butiker på tillväxtorter men det stannar alltså inte där.

I dag avslöjar dagligvaruhandelns nyhetstidning Icanyheter att Coop går på offensiven ytterligare – och köper Nettos svenska verksamhet.

– Kunderna och ägarna (medlemmarna) har haft tydliga krav på Coop att ha bättre butiker, större tillgänglighet och attraktivare priser och nu tar vi ännu ett viktigt steg för att stärka konkurrenskraften, säger Coop Butiker och Stormarknaders vd Christian Wijkström  till Icanyheter.

Coop har en nationell marknadsandel på drygt 18 procent men i södra Sverige ligger den på bara 14 procent.

Därför uppvaktades Nettos danska ägare Salling Group förutsättningslöst i slutet av 2018.

– Netto har över tid byggt upp ett attraktivt nät av bostadsnära butiker som vi resonerade skulle kunna ge oss möjlighet att flytta fram positionen kraftigt i den delen av landet.

Köpeskillingen är hemlig med Coop finansierar affären med egna medel och stöd av ägarna Kooperativa förbundet (KF) och Konsumentföreningen Stockholm.

– Vi har restaurerat Coop Butiker och Stormarknader, renoverat drygt 220 butiker och fått ordning på kunderbjudandet. Och med butikerna från Netto kommer vi att kunna ge huvudkonkurrenten betydligt tuffare motstånd, säger Christian Wijkström med anspelning på Ica.

Salling Group kommer att fokusera på Netto i Danmark, Polen och Tyskland.

Så här säger vd Per Bank om jätteaffären med Coop Butiker och Stormarknader

– Vi är övertygade om att den starka matchningen mellan Netto och Coop som kommer att gynna svenska konsumenter.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...