Foto: Pontus Edman

Coop kan göra om Nettos butiker till franchise: ”Försäljningen utvecklas starkt”

Coop köper Nettos alla butiker i Sverige. Då kan de drivas av – franchisetagare. ”Entreprenörerna har driv”, säger Coops vd Christian Wijkström.
Annons:
Text: Thomas Ohlén
Annons:


Dagligvaruhandelns nyhetstidning Icanyheter avslöjade för en vecka sedan att Coop Butiker och Stormarknader (CBS) har kommit överens med danska Salling Group om att ta över Nettos 163 butiker i Sverige.

Affären är en av de största i dagligvaruhandeln på decennier.

– Netto har byggt upp ett attraktivt butiksnät i södra Sverige och köpet innebär att vi får möjlighet att flytta fram positionen rejält och ge huvudkonkurrenten ännu tuffare motstånd, säger Christian Wijkström.

Men enligt uppgifter till Icanyheter är det långt ifrån säkert att Coop Butiker och Stormarknader kommer att driva butikerna.

I dag leds drygt hälften av CBS 243 enheter av företagare – och innan kommande årsskifte ska antalet att vara uppe i 140.

– Entreprenörerna har driv och betydande kunskaper om lokala marknaden. Egenskaperna ger positiva effekter på framför allt mindre butiker. Försäljningen utvecklas starkt och även det ekonomiska utfallet är bättre.

Hur ser du på Icanyheters uppgifter om att butikerna som ni köper också ska bli franchisedrivna?
– Jag har ingen kommentar till det i dag, svarar Christian Wijkström.

Fristående detaljhandelsanalytikern Rolf Karp bedömer att Coop sannolikt satsa ytterligare på franchisedrivna butiker.

– Det skulle kunna vara ett sätt att locka butikscheferna på Netto att stanna kvar i butikerna, säger han till Icanyheter.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...