Foto: Daniel Norman

Coop-butikerna gick inte att rädda – nu lämnar kedjan orterna: ”Rätt väntat”

Varken i Degerfors eller Avesta kunde verksamheterna räddas. Nu stänger Coop sina butiker på orterna. ”Var beredda att satsa miljontals kronor”, säger Coop Värmlands vd Tomas Sjölander.
Annons:
Text: Susan Berzelius, Ellen Larsson
Annons:

Som Market tidigare har berättat skulle Coop-butiken i Degerfors läggas ner redan för fyra år sedan om utvecklingen inte kunde vändas.

På kommunens initiativ inleddes då de första dialogerna om hur man skulle underlätta för handeln i Degerfors centrum.

2018 klubbades detaljplanen om nya tillfartsvägar och parkeringsplatser vid torget och parallellt med detta förklarade sig både Coop Värmland och fastighetsägaren Captiva beredda att investera tiotals miljoner kronor i butiken, fastigheten och delar av kostnaderna för ombyggnaden av torget.

Men sedan kommunstyrelsen har valt att satsa på andra alternativ än de som Coop Värmland förordat har föreningen valt att stänga butiken.

– Vi var beredda att satsa miljontals kronor i Coop Degerfors under förutsättning att kommunen fullföljde den beslutade detaljplanen angående Degerfors torg. Om torget inte är synligt, framkomligt och kan erbjuda entrénära parkeringsplatser finns det inte längre några förutsättningar för oss att driva dagligvaruhandel vid Degerfors torg, säger Coop Värmlands vd Tomas Sjölander.

I fjol räddades den nedläggningshotade Coop Extra-butiken kvar i Avesta efter att Sundh fastigheter köpte fastigheten som butiken låg i.

Men på grund av krångel med bygglov från kommunen och att hitta en till hyresgäst till fastighet har Coop-butikens planer på mindre och renoverade lokaler gått i stöpet.

Nu tvingas butiken stänga.

– I går informerade vi personalen. Det var rätt så väntat, men så klart är det ändå jobbigt att få ett sådant här besked, säger Susanne Lindqvist som är HR-chef på Coop Mitt.

Beslutet innebär att 20 personer varslas och på onsdag inleds de fackliga förhandlingarna.

– Tanken är att butiken stänger innan jul, helst så snart som i slutet av november men det är en hel del praktiskt som ska klaras ut innan dess som avtal med olika leverantörer, säger Susanne Lindqvist.

Coop har även en butik i Krylbo, som är en egen ort i Avesta kommun.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...