Butiksnätet ska byggas ut – med fler och större apotek: ”Går fantastiskt bra”

Apotek Hjärtat storsatsar också på fysiska apotek. Kedjan öppnar fler – och bygger ut befintliga. ”Många behöver större ytor”, säger vd Anders Nyberg till Market.
Text: Thomas Ohlén
Annons:

Apotekshandeln omreglerades 2009 och året efter köpte då nystartade Apotek Hjärtat drygt 200 apotek av statliga Apoteket AB.

I dag finns Apotek Hjärtat på 386 platser.

– Vi har etablerat en hel del apotek sedan starten och förvärvat enheter från tidigare konkurrenter men den stora utvecklingen skedde när Ica Gruppen blev ägare och slog ihop oss med Cura, säger Anders Nyberg om den nästan fördubblade fysiska närvaron.

Kedja efter kedja har försvunnit i takt med marknadskonsolideringen och i dag finns bara en handfull kvar med Apoteket AB som etta.

Sedan kommer i omsättningsmässig ordning Apotek Hjärtat, Kronans Apotek, Apoteksgruppen och Lloyds Apotek.

– Ambitionen är att vara kundens förstaval och på sikt bli störst på marknaden.

Market berättade nyligen att Apotek Hjärtat går på digital offensiv och bland annat fördubblar sortimentet av handelsvaror till cirka 10 000 artiklar och satsar på 120 e-handelsapotek – men receptet för fortsatt tillväxt och förstaplatsen i branschen är även etablering av fler fysiska apotek.

Utrullningen blir emellertid inte lika aggressiv som i samband med den omfattande expansionen åren 2010-2014.

– Vi har en god marknadstäckning och samtidigt påverkar förstås e-handeln, säger Anders Nyberg.

Samtidigt väntar en utbyggnad av apotek som Apotek Hjärtat har i anslutning till Ica Maxi och Ica Kvantum.

Många av dessa behöver större ytor.

– Marknadsplatserna drar många besökare och våra apotek går fantastiskt bra. Vi har dessutom de generösaste öppettiderna och fungerar som jourapotek. Vårdinrättningar och sjukhus skickar patienter till oss på kvällar och helger.

Förra året öppnades det första apoteket inne i en Ica Supermarket-butik: Sabbatsberg i centrala Stockholm.

Kan det blir fler sådana?
– Vi ligger redan i dag nära en hel del Ica Supermarket i landet men det kan bli ytterligare sådana givet att det finns tillräckliga ytor och kundunderlag, svarar Anders Nyberg.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...