Butikschefens sista minuten-tips efter målgång: ”Öl är faktiskt inte fel”

I dag kommer 20 000 löpare att svetta sig igenom Stockholm Marathon. En av dem är Göran Johanson, varuhuschef på XXL Bromma, med 2:55 som bästa tid.
Text: Agneta Renmark
Annons:

Ett magsår och en kropp som vägde 94 kilo fick varuhuschefen Göran Johanson att börja löpträna för sex år sedan.

– Läkaren sa att det enda som hjälper är att ändra livsstil. Nu äter jag betydligt bättre och springer i snitt sex mil i veckan, säger Göran Johansson, vars matchvikt i dag ligger på 69 kilo.

Tidigare i livet har han både tävlingssimmat och spelat fotboll på hög nivå, samt utövat kampsport. Men när barnen kom tog familjelivet över och tiden för träning räckte inte riktigt till.

– Men det finns egentligen inga ursäkter för att inte träna. Att snöra på sig ett par löparskor och ta en runda är egentligen väldigt enkelt.

LADDAD. Göran Johanson, till höger, springer sitt 19:e marathonlopp idag.

I dag springer han sitt 19:e marathonlopp och hade egentligen hoppats på att som vältränad 43-åring kunna göra sitt bästa lopp – och på så vis direktkvala till New York Marathon i höst. Men för fem veckor sedan gick en muskel på baksida höger lår av.

– Min läkare har egentligen avrått mig från att springa men jag har varit ute och joggat nu i veckan och känner ingen smärta. Så jag kör ändå, men kommer att fokusera på att ha det roligt och koppla av och vara lite social med andra som springer i stället för att sätta personligt rekord.

Vilket är ditt bästa tips till den som springer sin första mara i dag?
– Ha inte fokus på tiden utan bara på att genomföra loppet. Och se till att fylla på med energi och vätska vid varje station, man behöver ny energi var 20:e minut för att inte ta slut på upploppet.

Det är soligt och varmt. Hur hanterar man det?
– Keps och solglasögon skulle jag själv inte springa utan. Och så är det bra att smörja in sig med solkräm, och gärna använda särskild kräm under armarna för att slippa friktionsskador av svett och värme. Men det viktigaste är vätskan – i den här värmen riskerar man annars att drabbas av akut vätskebrist. Arrangörerna har lagt in extra vätskestationer i år och jobbar hårt för att upplysa om vikten av vätska.

Och hur ska man återhämta sig väl över mållinjen?
– Då har man brist på framförallt kolhydrater, vätska, salt och mineraler, så det gäller att snabbt fylla på med en rejäl måltid och dryck. En öl är faktiskt inte fel, men då ska det vara en lättöl eller helt alkoholfri. Mjölk är också en utmärkt återställare – då får man proteinerna på köpet.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...