Butiksanställda samlas i Metoo-upprop: ”Vi vet att det förekommer trakasserier”

Bransch efter bransch ansluter sig till de pågående Metoo-kampanjerna. Nu samlas butiksanställda kvinnor i uppropet #obekvämarbetstid. ”Vi måste få ett svar på hur stort sexuella trakasserier är inom handeln", säger Susanna Gideonsson, förbundsordförande i Handels.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Dela med dig!

Har du egna erfarenheter som du vill dela med dig av. Hör av dig till Markets reporter Michael Sandsjö: michael.sandsjo@hakonmedia.se

Metoo-kampanjen fortsätter att växa och att spridas över branscherna.

Market kan nu berätta att minst två upprop som rör de anställda inom handeln organiseras i detta nu.

Dels #obekvämarbetstid, för butiksanställda och även #taggarnautåt för florister.

Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund, välkomnar initiativen.

– Det är såklart jättebra att det kommer fram. Vi vet att det förekommer sexuella trakasserier även inom handeln. Nu behöver vi få svar på exakt hur omfattande problemen är, säger Susanna Gideonsson.

För att få en klarare bild har Handels nyligen skickat ut en stor enkät till medlemmarna. I slutet av nästa vecka presenteras resultatet.

– Det finns flera dimensioner för de anställda inom handeln. Dels kan det uppstå konflikter internt, med kollegor och chefer, men också i samband med kundmötet. Det kan handla om allt ifrån kvinnliga anställda som blir tagna mellan benen när de packar upp varor till män som går in i klädbutiker och tar med sig kvinnliga underkläder som används som "sexobjekt" i provhytten, säger Susanna Gideonsson.

Har du egna erfarenheter av sexuella trakasserier?
– Tyvärr, ja. Både under skoltid när jag gick i första klass och senare i yrkeslivet.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...