Foto: Foto: Roger Westerberg

Butiken där kunden handlar utan att betala: ”Vill skapa tankar kring konsumtion”

Handla utan att betala? I Halmstad har konstnären Hanna Hallén skapat en butik där du kan plocka vad du vill – gratis.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Idén kommer från Holland och kan sammanfattas med Hasse Alfredsson-klassikern ”Ska vi byta grejer med varann”.

Nu är det visserligen inget krav på att du själv måste ha med dig saker till Hanna Halléns 15 kvadratmeter stora butik på kulturhuset Dramalogens innergård i Halmstad, men det är ändå förhoppningen; prylar in, prylar ut, utan kostnad.

– Jag gör inte det här för att konkurrera med andra second hand-butiker eller annan handel. Det är mer ett sätt att skapa lite tankar kring hur vi konsumerar i dag. Och människor har varit väldigt generösa. Vi kan erbjuda kläder och saker både från billigare kedjor, och lite finare märkesprodukter, säger Hanna Hallén.

Det outtalade mottot är ”ta tills du skäms”. Kunder har börjat fråga efter öppettider och Hanna Halléns lite annorlunda grepp har väckt uppmärksamhet.

– Den som tar med sig något till butiken är med och styr sortimentet. Den här typen av byteshandel finns lite överallt. Kompisar som träffas och byter böcker, eller tvättstugor där någon ställt i ordning en hylla med saker som blivit över. Det finns mycket att göra för att skapa en mer hållbar värld, säger Hanna Hallén.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...