Butiken är Handelns bästa arbetsplats: ”Låter inte småsaker bli stora”

För första gången delas utmärkelsen Handelns bästa arbetsplats ut till en dagligvarubutik. Vinnare är Ica Kvantum i Bollnäs. ”Det känns helt fantastiskt”, säger butikens personalchef Christina Rodin.
Annons:
Text: Fanny Hällegårdh
Annons:

Handels motivering: 

”Ica Kvantum i Bollnäs har en fackklubb i toppklass och en lyhörd chef, vilket är grunden till att alla medarbetare behandlas med respekt och att eventuella problem löses snabbt. Majoriteten av medarbetarna har heltid eller höga deltider och butiken har kommit en bit på väg i arbetet med att minska antalet visstider. Här är det roligt att jobba och sammanhållningen är god. Den fina stämningen på butiksgolvet får även kunderna ta del av.”

Priset ser Christina Rodin som hela arbetsplatsens förtjänst.

– Alla har gemensamt bidragit till det här. Vår fantastiska personal, fackklubb och ledningsgrupp, och framför allt handlaren Magnus som har satt värdegrunden. Han ser alla på arbetsplatsen, säger Christina Rodin till Market.

Butiken prisas för en fackklubb i toppklass och en lyhörd chef. I motiveringen lyfter man också att medarbetarna behandlas med respekt och att problemen löses snabbt. Det mesta handlar om att ha en bra dialog, säger Cristina Rodin.

– Jag tror att det är viktigt att ta tag i saker med en gång. Vi låter inte småsaker bli stora här. Vi i ledningsgruppen har alltid dörren öppen, både för privata och jobbrelaterade frågor, och vi försöker ställa upp på alla sätt och vis.

Handelsanställdas förbund belönar årligen de bästa arbetsplatserna i handeln, men i år är det den första gången en dagligvarubutik kammar hem priset.

– För Handels är det viktigt att lyfta arbetsplatser där personalen trivs och där samverkan mellan fack och arbetsgivare fungerar bra. Ica Kvantum är en arbetsplats som kan inspirera andra, säger Susanna Gideonsson, ordförande för fackförbundet.

Nomineringarna har kommit in från flera håll i landet och bland arbetsplatserna råder det hård konkurrens.

Christina Rodin berättar att man först hade svårt att greppa vinsten.

– En av våra medarbetare i bageriet blev så tagen att hon var tvungen att sätta sig ned. Vi funderar alla på samma sak, har vi verkligen blivit utnämnda till Sveriges bästa? Det är ju jättestort!

Nu ska personalen stolt bära upp budskapet på sina arbetskläder under jul och nyår.

– Vi har tagit fram en röd t-shirt där det står välkommen till oss på framsidan ett emblem med ”Handelns bästa arbetsplats 2018” på baksidan, berättar Christina Rodin.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...