Foto: Shutterstock

Butik ersätts för byggstök – men inte grannarna: ”Det är särbehandling”

Bygget av ett kulturhus i Skellefteå har påverkat handeln negativt. En butik får ersättning av kommunen, något som sticker i ögonen på andra handlare.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Ådells konst och hobby har beviljats 132 000 kronor i bidrag från kommunen på grund av kundtapp sedan bygget av kulturhuset inleddes.

– Gatan blev ju avstängd, normalt sett är det gång- och cykeltrafik, men nu når man bara butiken från en riktning. Vi bedömde att det är rimligt att ge butiksägaren en mindre ersättning för en del av hyreskostnaden, säger Lars Hedqvist, planeringschef vid kommunledningskontoret, till Norran.

Det sticker i ögonen på andra butiksägare i området.

Livsmedelsbutiken Asian Square, som legat granne med Ådells konst och hobby, gick i konkurs förra veckan.

– Kommunen går inte att prata med. Hobbyaffären har fått pengar men inte vi, säger Thomas Westerlund, som drivit butiken tillsammans med sin flickvän, till tidningen.

– Det är särbehandling.

Thomas Westerlund menar att strulet bidrog till att de tvingades ge upp och ansöka om konkurs.

Även Tommy Engström, som driver Cykel & Fiskcenter i närheten, har nekats ersättning.

– Vi har ringt flera gånger, de har ju spärrat av kors och tvärs utanför oss. Och nu är vägen helt stängd för biltrafik, säger han.

– Jag har inget emot att de bygger ett kulturhus, men de kan ju inte påstå att vi inte blir drabbade av det. Visst, bilarna kan fortfarande köra hit, men det har blivit betydligt svårare, fortsätter han.

Lars Hedqvist menar att det råder olika förutsättningar för butikerna. Han tar Cykel & Fiskcenter som exempel.

– Det går fint att ta sig dit med bilen. Vi har inte tagit bort några parkeringar. Gatan är öppen, det är ett öppet handelsstråk. Det är en annan historia för Ådells, där du måste gå runt ett helt kvarter, säger han.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...