Foto: Pontus Edman

Brist på reavaror sänkte klädhandeln i augusti – skolstarten drog folk till skobutikerna

Bristen på reavaror gjorde att försäljningen inom klädhandeln sjönk i augusti, det visar Stilindex. ”Skohandeln ökade dock glädjande med 3,1 procent”, säger branschordföranden.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handeln sjönk med 1,4 procent i augusti, mätt i jämförbara enheter och löpande priser. 

– Inte helt överraskande tappade klädhandeln i augusti. Bristen på reavaror och en höstförsäljning som inte riktigt kommit igång är förmodligen skälet, säger Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil. 

Han gläds emellertid åt siffrorna för skohandeln, försäljningen i butiker och online steg med 3,1 procent. 

– Om vi ska tala väder är skohandeln mer väderberoende än klädhandeln eftersom skor, i högre utsträckning än kläder, är en behovsstyrd vara. 

Några dagar med regn kombinerat med skolstart tror Mikael Sandström triggade igång försäljningen. 

– Trots ökningen ligger skohandeln ackumulerat på minus 1,2 procent och klädhandeln har backat med 2,3 procent sedan årets början. 

Han berättar att försäljningen hittills varit trevande för modehandeln i september. 

– Klädhandeln har dessutom en stark jämförelsemånad med en tillväxt om tre procent i september förra året medan skohandeln får det ännu tuffare men en ökning i september förra året med närmare tio procent. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...