Brett stöd till Ica-handlare efter nazistisk hatattack: ”Politikerna måste agera”

Politiker, kollegor och inte minst butikens kunder ställer upp för handlaren Jenni Steiner i Trosa sedan butiken utsatts för en nazistisk hatattack. ”Politikerna måste agera”, säger hon.
Text: Lars Welin
Annons:

Vid två tillfällen i sommar har nazister stått utanför butiken och delat ur propaganda. De har blivit bortkörda och butiken har svarat med att hissa regnbågsflaggor.

I slutet av förra veckan hade någon försett butikens fasad med uppochnedvända rosa trianglar, en symbol för homosexuella i Nazitysklands koncentrationsläger.

– Allt detta skapar oro och det är otrevligt för personal och kunder, säger Jenni Steiner till Market.

Händelsen är polisanmäld och gärningsmän har fastnat på bild via butikens övervakningskameror och det finns även vittnen till händelsen.

Efter sommarens incidenter har Jenni Steiner fått ett brett stöd från olika håll. Många har hört av sig, inte minst kollegor och från Ica och Ica-handlarnas Förbund. Lokalt är uppslutningen total.

– Lokalpolitiker har varit här och de samarbetar över partilinjerna för att motverka detta. Och stödet från våra kunder är helt otroligt, det märker jag hela tiden när jag är i butiken. 

I somras fick hon även besök av försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Han ville markera och visa att regeringen stöttar oss, säger Jenni Steiner.

Hur var det att få besök av en minister?
– Vi fick bra kontakt och han ville gärna ha en fortsatt dialog kring de här frågorna.

Hur ser du på det som hänt?
– Det är otrevliga personer som skapar oro och även förstör affären för oss. Jag vill att politikerna agerar och tar fram ett lagförslag för att kunna förbjuda sådana här organisationer. Och att man lägger partipolitiken åt sidan och enas i frågan, framhåller Jenni Steiner.   

Annons:

Analyser

Loading...