Branschveteranen: Här är 18 tunga plattor som värmer dina öron i höst

Gamla godingar, nykomlingar och en del rock av det tyngre slaget. Där har ni några trender i höstens skivsläpp.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Flera veteraner utmärker sig i listan över plattor som dimper ner i höstmörkret: Rod Stewart, Per Gessle och Paul Simon är några exempel. Men här finns också Andrea Bocelli, Hank von Hell, Cher, Tony Bennett och Muse.

Med andra ord – något för alla.

– Det lär dyka upp starka kort framme i november och december men här är ett axplock av de album vi fått presenterade för oss, säger Pär Winberg, marknadschef på Ginza.

MUSIKENTUSIAST. Pär Winberg på Ginza.

Många av skivorna släpps på både CD och vinyl – förutom i digitala format förstås.

– Vinylen fortsätter att öka och står i vissa fall för mer försäljning än CD. Allt beroende på musikgenre.

Här tipsar Pär Winberg om 18 bra plattor för hösten:

Paul McCartney – Egypt Station (7/9)

Passar lyssnaren som: Gillar McCartneys fantastiska melodisinne. Han har inte låtit så här vital på många år.
Om skivan: Till sin hjälp har poplegenden tagit hjälp av producenten Greg Kurstin (Adele, Beck, Foo Fighters) och är hans första album på fem år.

Per Gessle – Small town talk (7/9)

Passar lyssnaren som: Gillar Gessles oemotståndliga sinne för catchy refränger.
Om skivan: Nya skivan är på engelska och bygger bland annat på översatt material från fjolårets soloskivor.

Slash – Living the dream (21/9)

Passar lyssnaren som: Gillar Slash tidigare solomaterial. Samma uppställning och medlemmar sedan tidigare gör ingen besviken.
Om skivan: Slash fjärde soloalbum med sångaren och vapendragaren Myles Kennedy som även han drar ett stort lass. Myles som man även hittar i amerikanska supergruppen Alter Bridge.

Paul Simon – In the blue light (7/9)

Passar lyssnaren som: Helt enkelt alltid gillat mannen som går sin egen väg.
Om skivan: Paul presenterar nya arrangemang på 10 låtar som spänner över sin karriär och innehåller bidrag från legendariska studio- och jazzmusiker som Jack DeJohnette, Bill Frisell, Steve Gadd, Wynton Marsalis med flera.

Steve Perry – Traces (5/10)

Passar lyssnaren som: Gillar Journey som de lät på 70-talet då bandet även hade en hel del rhythm & soul i sitt sound.
Om skivan: Steve Perry har saknats av många sedan han lämnade Journey för gott i början på 90-talet. Nu är han tillbaka efter 25 år från rampljuset och har gjort ett album fyllt av snygga låtar i en produktion som andas 70-tal men med ett fräscht sound.

Hardcore Superstar – You can't kill... (21/9)

Passar lyssnaren som: Gillar energisk hårdrock från ett av Sveriges populäraste band i genren.
Om skivan: Hardcore Superstar har gjort sitt bästa album på länge. Med en stark produktion mixad med starka låtar och en j*vla attityd fortsätter Göteborgsbandet att övertyga.

Tom Petty – An American treasure 1976-2016 (28/9)

Passar lyssnaren som: Dyrkar Tom Petty.
Om boxen: En fantastisk box med fyra CD där skivbolaget tillsammans med Pettys management och närmaste musiker gått igenom arkiv och plockat fram alternativa tagningar, outgivna låtar och  live-versioner på Petty-klassiker. Släpps både som CD-box och vinylbox.

Joe Bonamassa – Redemption (21/9)

Passar lyssnaren som: Gillar rockigare blues med en av nutidens populäraste gitarrister.
Om skivan: Joes 13: e solo-studioalbum och tredje i rad med originalmaterial är kanske hans mest ambitiösa och mångsidiga hittills.

David Bowie – Loving the alien (1983-1988) (12/10)

Passar lyssnaren som: Dyrkar David Bowie.
Om boxen: Skivbolaget ambitiösa satsning på att släppa alla Bowieplattor i snygga boxar fortsätter. Nu är vi framme vid åren 1983 till 1988. Släpps i en finfin box där du väljer antingen CD eller vinyl.

Andrea Bocelli – Si (26/10)

Passar lyssnaren som: Gillar klassisk musik med skönsång från en av världens mest populära sångare i genren.
Om skivan: Bocellis första album med nytt material på 14 år. Andrea tolkar klassiska mästare på det sätt som bara han kan.

Hank von Hell – Egomania (2/11)

Passar lyssnaren som: Gillar Turbonegro och en fuck you-attityd.
Om skivan: För åtta år sedan klev den ikoniska frontmannen i Norges största rockband Turbonegro, Hank von Helvete av scenen, lade hatten på hyllan och deklarerade att han aldrig någonsin skulle ta på sig den igen. Fans över hela världen har sedan dess trånat efter en comeback.

Ace Frehley – Spaceman (19/10)

Passar lyssnaren som: Gillar Kiss när Ace var med.
Om skivan: Kiss originalgitarrist Ace Frehley a.k.a The Spaceman är här med sitt åttonde soloalbum och intresset kring honom är stort. Varför? Jo, för att pånyttfödde Ace faktiskt levererar riktigt bra musik nu för tiden och Kiss-fansen som gillar hur de lät förr får sin dos här.

Rod Stewart – Blood Red Roses (28/9)

Passar lyssnaren som: Helt enkelt gillar good ol' Rod.
Om skivan: Evigt unge rockidolen Rod Stewart har inga planer på att trappa ner. Tvärtom har 73-åringen på senare år varit flitigare än på mycket länge, med ett par firade album – "Time", från 2013, som gick direkt upp till förstaplatsen i Storbritannien och "Another Country" från 2015 blev också en stor listsuccé. Nya "Blood Red Roses" lär inte göra beundrarna besvikna.

Willie Nelson – My way (14/9)

Passar lyssnaren som: Gillar country och en dos low key americana.
Om skivan: Den evigt "unge" Willie Nelson ligger inte på latsidan. Willie väljer denna gång att tolka sånger som spelats in och gjorts kända av Frank Sinatra. Ett spännande musikaliskt möte där Willies lite spröda röst möter den största rösten genom tiderna.

Uriah Heep – Living the dream (14/9)

Passar lyssnaren som: Vill ha klassisk hårdrock utan några nya krusiduller och influenser.
Om skivan: Under resans gång sedan starten för snart 50 år sedan har Heep sålt över 30 miljoner album och detta är bandets 25:e studioalbum! Som vanligt rör det sig om bandets patenterade och svängiga 70-tals rock med låtarna i fokus.

Tony Bennett /Diana Krall – Love is here... (14/9)
Passar lyssnaren som: Gillar soft jazz och musik som är perfekt till höstmörkret.
Om skivan: För första gången har två av världens mest populära jazzvokalister/crooners spelat in en hel skiva tillsammans. Allt för att fira Gershwins 120-årsjubileum.

Muse – Simulation Theory (9/11)

Passar lyssnaren som: Gillar modern arenarock i sin finaste form.
Om skivan: Muse är och förblir ett av de mest nyskapande banden inom den moderna arenarocken. Stor svulstig rock men med en rejäl dos modern indie på toppen gör bandet till ett av de absolut mest intressanta i dag.

Cher – Dancing Queen (28/9)

Passar lyssnaren som: Diggar Mamma Mia, Cher och Abba.
Om skivan: Cher hade så kul när hon var med i senaste Mamma Mia–rullen att hon bestämde sig för att göra Abbas klassiker på sitt sätt. Med andra ord snygga moderna arrangemang och med en egen touch à la klassiskt popdive-Cher-manér.

Annons:

Analyser

Loading...