Bokjätten laddar för dubbla Nobelpris: ”Förbereder oss så mycket vi kan”

I dag klockan 13 avslöjad vem som får Nobelpriset i litteratur, både för 2018 och 2019. Hos Akademibokhandeln är förväntningarna höga. ”Ofta en av toppsäljarna under året”, säger kategorichef Anna Austin till Market.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

2018 delades inget Nobelpris i litteratur ut på grund av turbulensen kring Svenska Akademien.

I stället delas två priser ut i år.

– Höstens bokförsäljning har börjat bra för oss och vi gläds åt årets två stycken Nobelpris som vi hoppas kommer ge ytterligare förstärkt effekt och rikta viktigt strålkastarljus på litteraturen, säger Anna Austin.

Givetvis påverkar Nobelpriset i litteratur försäljningen, slår hon fast.

– En populär pristagare är ofta en av toppsäljarna under året, samtidigt som Nobelprisets effekt på försäljningen kan variera beroende på vilken författare som får priset.

Finns det någon typ av författare som skulle gynna er mer?
– Vi ser gärna författare med tillgänglig och tankeväckande litteratur som kan tilltala många då det skapar både läslust och köplust. Blickar vi tillbaka så ser vi att tillgängliga och omtyckta författarskap som redan sålt bra genom åren, som finns översatta till svenska och som väcker intresse och nyfikenhet ofta ger mer försäljning medan ett wild card som Bob Dylan inte nödvändigtvis genererar lika mycket försäljning.

Som sagt var, pristagarna avslöjas först klockan 13 i dag.

Akademibokhandeln har redan börjat förberedelserna.

– Vi förbereder oss så mycket vi kan och har en tydlig struktur när beskedet ges. Alla funktioner som har med Nobelpriset att göra samlas och samarbetar efter en bra struktur.  Vi kan förbereda det mesta utom just namnet och titlarna, säger Anna Austin.

Har du några stalltips, vilka får priserna?
– Nja, vi är förväntansfulla här utan någon specifik gissning mer än att vi tror det bli en manlig och en kvinnlig vinnare.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...