Blomsterbutiken där det är lätt att ta det lite piano

Blommor, kaffe och pianounderhållning. Bengt Lidén är begravningsentreprenören som blev med blomsterbutik, och som tillsammans med sina medarbetare skapar en skön plats där kunderna gillar att hänga.
Text: Agneta Renmark
Annons:

Bengt Lidén har jobbat med allt från rederi- och fastighetsbranschen till att vara brandman. Sedan 13 år tillbaka är han begravningsentreprenör i Skärhamn på Västkusten.

– Jag är väl egentligen inte riktigt klok. Det är då man passar som begravningsentreprenör. Men det jag älskar mest av allt är mötet med människor, säger Bengt Lidén och skrattar.

Varför blev du med blomsterbutik?
– Min begravningsbyrå har alltid samarbetat med Dekorex Blommor i Kållekärr: en butik med helt fantastisk personal som har den rätta servicekänslan. När den tidigare ägaren skulle sälja erbjöd jag mig att köpa butiken, på villkor att personalen fortsatte att driva den, men i personalens anda. När man ger fritt spelrum för människors kreativitet brukar det bli väldigt bra.

Ja, ni har ju inte bara levande blommor utan även en levande pianist?
– Javisst, Johan heter han (på bilden ovan, reds anm.), och är musiker som jag brukar anlita till begravningar. Det var han som undrade om jag inte hade något gammalt piano hemma som jag kunde ställa i butiken, och det hade jag eftersom jag gillar att hänga på Blocket. Nu kommer han med jämna mellanrum och spelar i butiken för att underhålla våra kunder, och så bjuder vi på kaffe med dopp.

Spelar han psalmer då?
– Haha, nej psalmer är kanske inte det vanligaste som han spelar i butiken. Johan kan spela allt från barnvisor och klassiskt till jazz och schlagers. Kunderna får gärna önska låt. Ibland kan vi ha ett särskilt tema, som exempelvis Taube eller havet. Eller också firar vi bara det faktum att solen skiner!

BEGRAVNINGSENTREPRENÖR OCH HANDLARE. Bengt Lidén med personalen hos Dekorex Blommor.

Som begravningsentreprenör möter du människor i sorg. Blir det inte ganska tungt?
– Att förlora en nära anhörig eller vän är något som det värsta som kan hända men drabbar oss alla, men jag ser det som min uppgift att göra den där sista resan till den bästa och finaste man kan tänka sig. Döden är annars inte något som man talar om. När jag möter nya människor och lämnar fram mitt visitkort är första reflexen att de vill lämna tillbaka det. Men då berättar jag att jag även är vigselförrättare och kan hålla i namngivning av barn; när jag förklarar det är det på något sätt lättare för dem att behålla kortet. Jag följer människor från vaggan till graven – och i alla dessa stunder behöver vi omge oss med blommor.

Vad säljer ni mest av i butiken just nu?
– Det är mycket utplanteringsväxter med lökar och penséer nu när våren äntligen kommit igång. Men även många snittblommor och krukväxter. Vi säljer även en del inredning. När jag tog över var det mest golvstående hyllor som grejerna stod på, men nu är det gamla fina möbler som jag fyndat, vilket skapar en väldigt speciell atmosfär. Om en kund vill köpa något är det bara att lägga ett bud, på det viset får vi en butik som ständigt byter utseende. Allt är dock inte till salu.

Är det fler saker ni gör som är lite utöver det vanliga?
– När jag var liten och gick med mamma till charkuteriet så fick man alltid en korv. På det viset blev det där med att gå och handla en positiv upplevelse. Den känslan vill jag ha i den här butiken också. Barn som kommer hit brukar få en blomma som vi kanske sätter ett fint snöre i. Jag vill att både stora och små ska trivas i den här butiken.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...