Foto: Foto: Andreas Fransholm

Black Friday gav inte modehandeln någon skjuts – ännu en månad med tapp

November blev ännu en månad med minussiffror för modehandeln. Väntat enligt Svensk Handel Stils ordförande Mikael Sandström. ”November 2016 var väldigt stark”, säger han.
Text: Daniel Norman
Annons:

Försäljningen i de fysiska klädbutikerna sjönk med 3,2 procent i november jämfört med samma månad i fjol mätt i jämförbara enheter och löpande priser. 

De fysiska skobutikerna hade det ännu tuffare med ett tapp på 7,6 procent. 

– November 2016 var väldigt stark med en uppgång på 5,6 för kläder och hela 21,5 procent för skor. Med sådana ökningar var det väntat med en nedgång i november i år säger Mikael Sandström. 

Det trots att Black Friday inträffade 25 november.

– De som får lön den tjugosjunde fick den i år inte till helgen, vilket också påverkade försäljningen under Black Friday, säger Mikael Sandström som även lyfter fram att skyltsöndagen på många orter inträffade efter månadens slut. 

– Förra året låt skyltsöndagen i de flesta städerna under Black Friday-helgen, vilket ytterligare spädde  på försäljningen då även normalt söndagsstängda butiker hade öppet, säger han. 

I år sammanföll den på många håll med första advent, 3 december. 

Under årets första elva månader har försäljningen i de fysiska klädbutikerna sjunkit med 2,3 procent, skobutikerna har tappat 3,3 procent. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...