Foto: Shutterstock

Biltemas grundare och ägare anklagas för penningtvätt: ”Det är rent nonsens”

Biltemas grundare och ägare Sten-Åke Lindholm misstänks för penningtvätt i Albanien, det uppger Uppdrag Granskning. Biltema avfärdar anklagelserna och menar att det handlar om en privat gåva.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Det är SVT:s program Uppdrag Granskning som berättar att Sten-Åke Lindholm misstänks för penningtvätt i Albanien.

55 miljoner kronor ska ha skickats från Lindholms konto i Schweiz till två nystartade konton hos en albansk bank.

– Vi misstänker penningtvätt. På kort tid har det kommit en stor summa pengar. Vi vet inte källan, vi vet bara att det har gjort en banköverföring. Vi vet inte om pengarna kommer från laglig eller olaglig verksamhet. Vi har fryst pengarna tills vi vet varifrån de kommer, säger den albanska åklagaren Erjon Shehaj till tv-programmet.

Ägare till de två konton som pengarna satts in på ska vara familjemedlemmar till en högt uppsatt chef inom kedjan.

Biltema själva avfärdar anklagelserna i ett pressmeddelande: ”Det är rent nonsens.”

Vidare skriver kedjan att det handlar om en privat gåva där Sten-Åke Lindholm stöttat en familj i behov av kvalificerad cancervård och anständiga bostäder. Biltema hävdar också att frågan utretts av polis i Sverige och att anklagelserna avfärdats.

Enligt Uppdrag granskning kan transaktionen även innebära grovt skattebrott i Sverige. Om pengarna kan kopplas till chefens anställning inom Biltema ska de inkomstbeskattas.

I programmet kommer också påståenden om att Biltema undviker att betala skatt i Sverige, bland annat genom ett komplicerat faktura-upplägg via Schweiz. Det finns även uppgifter om att pengar finns placerade i skatteparadis.

Även här går Biltema till motattack och lyfter fram att kedjan betalat 1,9 miljarder kronor bara i bolagsskatter de senaste fyra åren.

– Vi är en god samhällsaktör och betalar våra skatter i alla länder till punkt och pricka. Uppdrag granskning har således fel. Vi har absolut inget att skämmas för. 1,9 miljarder kronor i bolagsskatt är mycket pengar, säger Knut R Svenningsen, koncernchef för Biltema, i en kommentar.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...