Bekräftat: Ikea säljer handelsområden för miljarder

Ikea säljer över 20 handelsområden runt om i Europa. I Sverige påverkas Haparanda, Borlänge och Uddevalla. ”Det är ett strategiskt beslut. Vi vill satsa mer på rena köpcentrum i framtiden”, säger Jessica Svensson, kommunikationschef på Ikea Centres Europe.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Ikea Centres i Sverige

Ikea Centres Haparanda, Östra Torp i Uddevalla, Birsta City i Sundsvall, Erikslund Shopping Center i Västerås, Avion Shopping i Umeå, Ikano-huset i Linköping, Kungens Kurva Shoppingcenter i Stockholm, Mariebergs handelsplats i Örebro, Norra Backa handelsplats i Borlänge, Shopping Park i Kållered i Göteborg och Älmhults handelsplats.

Igår spreds tidningsuppgifter om att brittiska Pradera köper 23 av Ikeas retail parks runt om i Europa.

Nu bekräftar Ikea försäljningen för Market, men vill inte kommentera vem som är köpare eller om det finns någon substans i de 9,5 miljarder kronor som nämnts som köpeskilling.

I Sverige berörs Ikea Centres i Haparanda, Norra Backa handelsplats i Borlänge och Östra Torps handelsplats i Uddevalla.

I Europa är det handelsplatser i Tjeckien, Finland, Frankrike, Tyskland, Polen och Schweiz som avyttras.

Bakgrunden till försäljningen är att Ikea vill fokusera mer på rena köpcentrumområden och skapa ”familjevänliga mötesplatser” och upplevelser under ett och samma tak, framöver.

– De områdena vi nu säljer består mer av externa byggnader med egna entréer, säger Jessica Svensson.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...